El ple de gener en 4 claus

El ple municipal del mes de gener, a més de tenir com a protagonista un intens debat sobre el soterrament de les vies del tren a Gràcia i Can Feu i el debat sobre com abordar la pobresa energètica dels ciutadans, ha tingut altres punts d’interès. En repassem alguns en aquesta informació.

El primer ple municipal de l’any 20014 ha durat al voltant de quatre hores i ha estat molt centrat en les propostes que porten els grups municipals a la sala. De fet, el govern local només ha dut tres temes a votació, entre ells, una nova ordenança municipal sobre els horts urbans. Els temes més interessants són els següents:

1. Entesa es queda sola demanant la dimissió de Juan Carlos Sánchez al Consorci de Residus

L‘Entesa per Sabadell ha demanat la dimissió de l’actual alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, com a president del Consorci de Residus del Vallès Occidental, que presideix des de l’any 2001. Entesa, i la resta de formacions de les Candidatures Alternatives del Vallès, porten aquest debat als seus respectius municipis. Consideren que Sánchez hauria de dimitir perquè el sumari del cas Mercuri revela que s’utilitzava el consorci com una “oficina de col·locació del PSC” i creuen que Sánchez n’havia d’estar al cas.

La portaveu de l’Entesa, Virgínia Domínguez, ha llegit fragments del sumari, on l’actual gerent del Consorci, Paco Fernández, alerta el llavors alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, que “prácticamente todo el Consorcio es partido, Manuel. Lo digo para que evalúes los riesgos“. “Han utilitzat pràctiques partidistes i deslleials cap a la resta de municipis que formen part del Consorci”, ha dit Domínguez.

Juli Moltó
El regidor Moltó, en el seu últim ple. Autor: J.d.A

Malgrat EUiA s’ha mostrat en bona part en sintonia amb la petició, Entesa s’ha quedat sola a la votació a favor de la moció. EUiA s’ha abstingut i la resta de forces (PSC, CiU, PP, ICV i el regidor Vega) han votat en contra. En general, han considerat que el Consorci de Residus té personalitat jurídica i no correspon a l’Ajuntament demanar dimissions en aquest ens. Carme Garcia, d’ICV, i Esteban Gesa, del PP, han recordat que Juan Carlos Sánchez no està imputat en cap peça del cas Mercuri. Malgrat aquest fet, Ramon Burgués, del PSC, ha demanat la presumpció d’innocència i ha assegurat que “demanar  responsabilitats polítiques d’uns fets d’un sumari sense acabar la instrucció no és just”.

2. S’aprova una nova ordenança pels horts

El ple ha aprovat en fase inicial la nova ordenança reguladora dels horts de Sabadell, que s’ha treballat en diverses reunions del Protocol del Rodal i amb les entitats que gestionen zones d’horta a Sabadell. El text incorpora els horts urbans. S’accedirà a la seva gestió a través d’un concurs públic i caldrà estar inscrit en un registre d’entitats. El text estableix diverses tipologies d’hort: de producció professional o recreatiu, educatius escolars, balcons terrestres o de caràcter provisional. L’Ajuntament instarà els propietaris a vetllar per la qualitat paisagística dels horts i fer ús de bones pràctiques agrícoles. L’ordenança s’ha aprovat amb el vot a favor de PSC, Entesa i ICV, i l’abstenció de CiU, PP i EUiA.

3. Es farà un parc biosaludable a Torre-romeu

El Partit Popular ha aconseguit aprovar la seva proposta per instar l’alcalde a instal·lar un parc biosaludable a la part alta de Torre-romeu, al paseo de Loja i de Pedro Martínez. Consisteix en un seguit d’aparells de gimnàstica, especialment ideats per a la pràctica esportiva de la gent gran. Tots els partits han votat a favor. Malgrat tot, la portaveu d’EUiA, Marisol Martínez, ha assegurat que hi havia un acord aconseguit amb les entitats i veïns de la zona per instal·lar-lo a l’entorn del nou centre cívic del barri. Martínez ha aprofitat per dir que bona part de les places de Torre-romeu, com Cardener, Entrepeñas o Benidorm, estan “abandonades des de fa anys”.

4. El regidor Juli Moltò deixa el ple

El regidor de l’Entesa per Sabadell Juli Moltò ha presentat la seva renúncia a l’acta de regidor després de dos anys i mig al consistori. Serà substituït pe geògraf Maties Serrracant a partir del mes de febrer. En la seva última intervenció Moltò ha demanat els regidors més assistència als actes ciutadans i més contacte amb el teixit associatiu. També ha assegurat que “la ciutat necessita reinventar-se” i sortir del “clientelisme”. Ha valorat la tasca social de nous moviments socials com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Crisi i els iaioflautes, ha recordat el moviment dels “indignats” i ha assegurat que encara hi ha “responsabilitats polítiques pendents d’assumir pel cas Mercuri”.

El ja exregidor ha rebut bones paraules per part del grup d’EUiA i en el seu discurs fins i tot ha aconseguit atraure l’atenció de Manuel Bustos, Paco Bustos i Joan Manau, que una sessió plenària més han seguit el ple en un segon pla distrets amb els seus mòbils i tablets.

Foto portada: el regidor de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes, Lluis Monge, presentant la nova ordenança d’horts. Autor: J.d.A.

Comments are closed.