La Generalitat confirma: ’28 TV’ és una televisió sense llicència

  • El diari Ara publica les relacions entre l’entorn de Manuel Bustos i una televisió il·legal.

  • L’Entesa per Sabadell i part de l’oposició demana que l’Ajuntament prengui mesures.

La publicació del diari Ara aquest dilluns de les relacions entre l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i el canal de televisió 28TV han provocat diverses reaccions polítiques a la ciutat. Per la seva banda, la Generalitat confirma que el canal emet de forma il·legal i que ha iniciat un expedient sancionador. L’oposició local critica que l’Ajuntament s’hi anunciï.

Segons ha publicat el diari Ara aquest dilluns, el canal de televisió 28TV emet de forma il·legal, com ha reconegut el propi govern català. De fet, el govern, a través de la Direcció General de Mitjans, va obrir el 2 d’octubre un expedient sancionador per ser una infracció administrativa molt greu. 28TV és el canal de televisió sorgit de Sabadell en Vivo, una televisió local per internet que va funcionar fins a mitjans de l’any 2013, quan les emissions van passar a emetre’s pel canal 42 de la UHF amb el nom de 28TV sense tenir llicència per a fer-ho.

L’empresa propietària és Audiolink Comunicacions SL i no ha presentat els comptes, com és preceptiu per a les societats mercantils. D’altra banda, la contractacions de personal es fa a través de Intervicon SL, que té seu a un pis de la zona nord de Sabadell. El seu director és Adrián Renna Alonso. El director de 28TV ha assegurat en declaracions a l’Ara que té la situació “solucionada” per emetre. iSabadell ha intentat contactar amb ell aquest dimarts, sense èxit. Alonso ha assegurat després a l’ACN que la seva empresa, Intervicon SL, genera “contiguts per empreses” com Audiolink, i que “jo no tinc perquè saber si aquesta freqüència és o no legal”. El presentador d’un programa del canal ha assegurat en una piulada a Twitter que han tancat.

Altres fonts indiquen que el canal no ha tancat ni ho té previst. Aquest migdia les seves instal·lacions, al carrer de Sallarés i Marra (barri de l’Eixample) estaven tancades. En qualsevol cas, la publicació de les irregularitats ha causat malestar a la plantilla d’aquest jove canal de televisió local. Els treballadors es plantegen exigir millores en les seves condicions de treball.

L’Entesa demana prendre mesures contra el canal

En un comunicat fet públic aquest dimarts, l’Entesa per Sabadell demana a l’alcalde, Juan Carlos Sánchez, que porti al ple la revocació del director de 28TV com a membre del Consell Consultiu i Assessor de Ràdio Sabadell. Consideren que “és inadmissible que tingui cap mena de responsabilitat o relació amb una empresa pública” un cop s’ha demostrat que la televisió emet de forma irregular. El director de 28TV va ser nomenat pel ple com a membre d’aquest òrgan assessor, juntament amb altres directors de mitjans de comunicació locals i comarcals (Diari de Sabadell, iSabadell i Diari del Vallès). A més, hi ha un conseller a proposta de cada partit polític amb presència al ple (PSC, CiU, PP, Entesa, ICV i EUiA) i periodistes representants del teixit associatiu (Xavier Vinader, Antonio Santamaría, Josep Ramon Costa-jussà, Manel Camps, Xavi Andreu i Joan Brunet).

L’Entesa, així mateix, també demana que el consistori els retiri qualsevol tipus de publicitat i també que “no doni cobertura a l’activitat d’aquesta emissora, ni a través de publicitat ni per cap altre mitjà i, sobretot que no contribueixi a forjar-li una imatge d’institucionalització, com passa quan s’utilitzen dependències municipals”. De fet, aquesta formació assegura que ja va queixar-se quan el canal va gravar un debat des del vestíbul de l’Ajuntament aquesta tardor.

L’oposició vol explicacions

En declaracions a l’Agència Catalana de Notícies recollides per La Vanguardia digital, diversos grups de l’oposició de Sabadell han explicat que des de fa mesos han declinat participar en els debats del canal davant dels dubtes sobre la legalitat del mitjà. El portaveu de CiU, Carles Rossinyol, assegura que els van arribar informacions “poc clares” al respecte i demana “transparència” a l’empresa i que expliqui com es finança, mentre que Carme Garcia, d’ICV, assegura que “tenien dubtes” en el mateix sentit. La portaveu d’Esquerra Unida i Alternativa, Marisol Martínez, considera “inadmissible” que l’Ajuntament s’anunciï en un mitjà il·legal. El PP tampoc hi participa.

La mà de la família Bustos

Segons el diari Ara, en aquest canal de televisió treballen diversos familiars del regidor sabadellenc i alcalde entre 1999 i 2013, Manuel Bustos. Altres fonts han indicat a iSabadell que la presència del també regidor Paco Bustos dins els estudis és molt habitual, tant davant com darrere de les càmeres. El diari Ara assegura, basant-se en fonts del govern català, que també hi treballa la dona de Bustos, que és periodista de professió i va dirigir el gabinet d’Alcaldia fins l’arribada de Juan Carlos Sánchez substituïnt Manuel Bustos.

L’Ajuntament diu que ells van suposar que tot estava en ordre

Per altra banda, l’ajuntament de Sabadell ha reconegut anunciar-se a la pàgina web del mitjà, com a altres mitjans de la ciutat. Mantenen que van pressupossar que s’havien complert tots els procediments per emetre de forma legal.

Mola TV: “mai hem tingut publicitat malgrat tenir tots els permisos”

En aquest sentit, i malgrat no voler entrar en les irregularitats del canal, Daniel Cascales, director de Mola TV (televisió privada amb seu a Sabadell que compleix tots els requisits i va guanyar una llicència de TDT comarcal en el concurs públic de la Generalitat) ha lamentat que en anys aquest canal televisiu “mai” ha tingut publicitat municipal “malgrat disposar de tots els permisos i llicènces habilitades per exercir l’activitat periodística”.

Foto portada: el primer secretari comarcal del PSC, regidor a Sabadell, Paco Bustos, en una entrevista recent a 28 TV.

2 Comments