El debat sobre la independència arriba a Ca n’Oriac

L’urbanista Teresa Mira i el periodista Antonio Santamaria han enfrontat els seus punts de vista sobre la independència de Catalunya aquest dimecres a Ca n’Oriac. L’acte, dins de la Setmana Cultural que organitza l’agrupació de veïns del barri, ha atret uns 50 persones al centre cívic.

Teresa Mira, membre d’Iniciativa per Catalunya Verds i de l’Assemblea Nacional Catalana, ha defensat el seu posicionament personal a favor de la independència. Per la seva part, Santamaría, periodista i analista i col·laborador de iSabadell, s’ha mostrat contrari a la independència, advocant per caminar cap a una Tercera República espanyola, que obrís el camí a una relació federal entre Catalunya i la resta d’Espanya.

Sí a la independència

En primer lloc, ha parlat Mira, que ha definit la independència com l’única solució possible a la involució en drets que s’està vivint actualment a Espanya. Segons Mira, Espanya està governada per una “plutocràcia”. L’única sortida ja no és intentar canviar Espanya sinó començar de nou, posar el comptador a zero i crear un nou país amb més drets socials, polítics i civils. La independència de Catalunya, dissenyada i feta “entre tots” seria el primer pas. Catalunya va renunciar al dret a l’autodeterminació, la República o el concert econòmic durant la Transició i “no vam treure les arrels del qeu ara està ressorgint: el franquisme”. “Estan passant coses molt greus: retallades, una austeritat que mata a la gent i un nacionalisme d’Estat”. Segon Mira cal escollir entre “plutocràcia o democràcia”.

No a la independència

Per la seva part, Santamaria ha assegurat que el dret a decidir no existeix sinó que es basa en el reconegut dret a l’autodeterminació. Segons ell, Nacions Unides estableix unes condicions per exercir-lo i en cap d’elles Catalunya s’hi encabeix. D’altra banda, ha mostrat el seu rebuig a la formulació de l’actual consulta, que no té les mínimes condicions exigibles (una pregunta clara, igualtat d’oportunitats, un acord sobre el cens i sobre la interpretació dels resultats i un pacte entre governs). Santamaria creu que la independència és una “mala solució” perquè provocaria un enfrontament entre Catalunya i Espanya i també dins de Catalunya. A més, cauria el nivell de vida. D’altra banda, Santamaria assegura que en tot el procés l’esquerra s’ha subordinat als dictats de la burgesia nacionalista catalana, fent un paper de “comparsa” davant un gir “oportunista” del govern d’Artur Mas. Santamaria preferiria lluitar per una tercera República que obrís el camí a una relació federal entre Catalunya i la resta d’Espanya. “Prefereixo lluitar amb els veïns de Gamonal que amb la burgesia de CiU”, ha dit, perquè “la independència ens porta a un carreró sense sortida”.

En el segon torn, Mira ha assegurat que el procés sobiranista no entén “de dretes ni d’esquerres” perquè “ningú ha de renunciar a la seva ideologia per sumar-s’hi” i ha definit els conceptes com passats de temps. Un fet que Santamaria ha rebutjat: “pot preguntar aquests dies als treballadors de Panrico si encara hi ha lluita de classes”, ha dit gràficament.

Posteriorment, alguns assistents al debat han intervingut, fent les seves aportacions. L’acte s’ha emmarcat dins la Setmana Cultural de Ca n’Oriac, que organitza tradicionament l’entitat veinal durant el mes de febrer.

Foto portada: Santamaria (esquerra) i Mira (a la dreta), aquest dimecres al centre cívic de Ca n’Oriac. Autor: J.d.A.

16 Comments