El ple d’abril, en 6 claus

A banda de la discussió sobre els acomidaments a Vimusa, la discussió entorn la logística per la consulta del 9 de novembre i la discussió al voltant de l’hípica de Ca n’Alzina i les presumptes irregularitats, el ple d’abril ha tingut altres punts d’interès.

Fins a 26 punts, dels que com és habitual han caigut alguns de l’ordre del dia, ha tingut el ple municipal ordinari del mes d’abril. Un ple llarg, que ha superat la mitjanit, i que ha acabat amb 25 regidors dels 27. Tant Manuel Bustos com Antonio Vega han marxat. Alguns dels punts rellevants els repassem a continuació.

1. Sense llum i taquígrafs al Taulí

El ple ha rebutjat amb els vots de PSC, CiU i PP la moció conjunta d’Entesa, ICV i EUiA a instàncies de la Coordinadora per a la Defensa de la Sanitat Pública. Volien tenir tota la informació sobre els comptes de la Corporació Sanitària Parc Taulí. Es requeria el pressupost des de l’any 2010 de la Corporació Taulí i les actes del Consell de Govern així com els convenis de col·laboració del Taulí amb els operadors privats, informació sobre les llistes d’espera

La moció denuncia les retallades sanitàries i posa l’accent en les derivacions que es presten cap a operadors concertats, com la Clínica del Vallès o l’Hospital General de Catalunya. Entenen que això afebleix la sanitat pública mentre que afavoreix els operadors privats.

2. S’aproven les bases de les beques per llibres i per estudiar anglès

El ple municipal ha aprovat les bases per concedir beques de material escolar per un valor màxim de 100 euros per alumne en base a una convocatòria pública que s’establirà properament. S’entregaran en base a la renda familiar disponible i també cal estar empadronat a Sabadell i estudiar en un centre sostingut amb fons públics.

També s’ha aprovat concedir 18 beques per a estudiar anglès a una desena d’acadèmies privades de la ciutat a adolescents que fan tercer i quart de secundària. La despesa anirà a càrrec dels centres educatius, que s’han prestat voluntàriament a dur a terme el projecte durant dos cursos a partir del següent mes de setembre.

3. Joventut de la Faràndula canviarà de seu

L’entitat cultural Joventut de la Faràndula canviarà de seu properament. El ple ha aprovat la cessió d’un local al carrer d’Alfons XIII, al costat del Servei d’Ocupació de Catalunya, per a ús de l’entitat durant els propers 25 anys. Fins ara la  Joventut de la Faràndula es reunia al segon pis del teatre municipal, però ara tindran un espai més ample.

La proposta ha sortit endavant amb consens però Entesa i Esquerra Unida i Alternativa han demanat que es redacti un protocol de cessió d’espai per a entitats, per tenir criteris imparcials i objectius que marquin els protocols de cessió.

4. Es presenta un contenciós contra la Generalitat

L’Ajuntament ha ratificat la decisió de l’alcalde de presentar un recurs contenciós administratiu contra la Generalitat. L’Ajuntament ha quedat sense Fons de Cooperació Local per a l’any 2013 i, com altres consistoris han reclamat davant els tribunals. Per la seva banda, el grup de Convergència i Unió ha mantingut que la Generalitat ha solucionat el conflicte, modificant alguns criteris d’adjudicació, tot i que prorrogant els pagaments en tres anualitats.

5. Subvenció salvavides a l’entitat Obrir-se al món

El ple ha aprovat concedir una subvenció directa a l’entitat Obrir-se al món, que treballa amb infants amb autisme. L’objectiu és evitar el tancament de l’entitat, que acumula diverses subvencions que no ha cobrat. Els grups han posat en valor el treball de l’entitat però alerten que la subvenció és un baló d’oxigen que, segurament, no es podrà repetir i demanen al govern català que pagui.

6. El Síndic presenta la memòria d’activitats

El ple municipal ha començat amb una breu presentació de la memòria anual del Síndic Municipal de Greuges, Josep Escartín. Escartín ha repassat les seves actuacions i ha demanat al consistori més proactivitat en els conflictes de convivència, que es posicioni al costat dels més dèbils i que argumentin perquè rebutgen algunes de les seves recomanacions. Així mateix, ha exhorat el consistori a posar ja en marxa l’ordenança per multar les entitats financeres amb pisos buits a la ciutat.

El Síndic ha estat acompanyat per altres homòlegs de ciutats catalanes, com Mollet, Sant Cugat, Lleida o Terrasa. “Sovint la figura del Síndic no és ben entesa per l’Ajuntament”, s’ha queixat Escartín.

Foto portada: Josep Escartín, durant la presentació de la memòria. Autor: J.d.A.

Comments are closed.