Els partits comencen a posar fil a l’agulla de cara a les eleccions

  • ICV, ERC i l’Entesa+CUP comencen a planificar les eleccions aquests dies.

  • Aquest dijous es presenta la nova composició del cartipàs del govern que potenciarà Josep Ayuso (PSC).

Falta un any i un mes per a les properes eleccions municipals. Però algunes formacions polítiques acceleren aquests dies el seu ritme amb la vista posada al mes de maig de l’any 2015.

Tres formacions celebren actes aquests dies amb les eleccions a l’horitzó. Són ICV, ERC i el conjunt de l’Entesa més la CUP i el col·lectiu MPS. A més, en les darreres setmanes, el govern local ha intensificat la presència del candidat electe socialista, Josep Ayuso, a actes oficials i institucionals com el congrés Sabadell Smart Congress, a més de la seva vessant com regidor d’Esports. Fins i tot, aquest dimecres es farà públic el nou cartipàs municipal.

Dimecres: nova organització del govern local

A les 9 hores l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, ha convocat els portaveus municipals per comunicar-los que reorganitza el govern local, format per 10 regidors (ja que els imputats Manuel Bustos, Paco Bustos i Joan Manau no tenen responsabilitats des del mes de març de 2013). Els canvis s’interpretaran com una forma de potenciar el candidat electe socialista, Josep Ayuso, de cara als comicis.

Segons diverses informacions, Josep Ayuso deixaria de coordinar l’àrea d’Urbanisme per passar a fer-ho a Serveis Centrals i també Presidència. Ramon Burgués passaria a ocupar l’àrea d’Urbanisme i Espai Públic que fins ara coordinava Ayuso. Hi haurà altres canvis de menor entitat, que es faran públics aquest dimecres a les 10.30 hores en roda de premsa.

Dijous: ICV presenta el seu nou equip

Després de set anys amb el lideratge de Carme Gacia, Iniciativa per Catalunya Verds presenta aquest dijous l’estratègia i el seu nou equip de treball de cara a les eleccions municipals. En un acte públic al casal Pere Quart (19 hores) asseguraren que calen “canvis i noves majories”. Hi participarà la número 2 d’ICV a nivell nacional, Dolors Camats, i el copresident local, Josep López.

Intervindran altres membres de l’equip de la formació ecosocialista. Molts interrogants encara: es desconeix encara qui liderarà la formació de cara al proper mandat (l’exregidor i advocat Josep Maria Matencio està molt ben situat), ni si aconseguiran recomposar la coalició trencada amb Esquerra Unida i Alternativa o convéncer altres formacions progressistes per a sumar.

Dissabte: Conferència municipal d’ERC

Esquerra Republicana celebra aquest dissabte la seva conferencia política, Reptes per Sabadell. Durant aquests mesos fins a 86 persones han participat a la conferència municipal, que arriba ara a la seva fase de definició. Asseguren que ERC  va “sentir la necessitat” fa un any d’obrir-se a la ciutadania i han treballat amb diversos grups de treball per consensuar els reptes a que s’enfronta la ciutat. Aquest dissabte hi debatran al casal Pere Quart, amb ponents de “molt alt nivell”. Amb la data recorden les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931, que van propiciar la caiguda de la monarquia d’Alfons XIII. ERC basarà la seva política, asseguren, en la “socialdemocràcia, la regeneració i la participació”.

La cloenda de la conferència es farà a les 18 hores a la plaça del Gas. Comptarà amb l’assistència del president d’ERC, Oriol Junqueras. A més, tot i que va ser escollit ja fa mesos, es presentarà oficialment l’alcaldable d’ERC per 2015, que serà Juli Fernàndez, que ja va ser candidat l’any 2011. Al vespre, les joventuts d’Esquerra faran un recital amb diversos grups de música novells.

Dissabte: Entesa, la CUP i el MPS

L’Entesa per Sabadell, la Candidatura d’Unitat Popular i el Moviment Popular de Sabadell (que agrupa cinc col·lectius anticapitalistes de la ciutat) convoquen per aquest dissabte al centre cívic de Sol i Padrís una jornada, #CridaperSabadell, per “abordar la situació d’emergència i discutir col·lectivament quins són els elements centrals d’un marc de lluita pels interessos de la majoria treballadora en que es troba la ciutat i començar a parlar sobre les possibles candidatures a les eleccions”. També parlaran sobre com organitzar-se.

L’Entesa i la CUP van anar plegats a les eleccions de l’any 2007 però per separat l’any 2011 (si ho haguessin fets junts haurien tingut probablement tres regidors, un més dels que té l’Entesa ara). Fa uns mesos, el MPS va posicionar-se a favor d’una candidatura integradora de les dues formacions, que es començaria a preparar. No obstant, encara no hi ha cap decisió presa en cap sentit ni tampoc alcaldable, malgrat que Maties Serracant, regidor de l’Entesa i ben relacionat amb la CUP i el MPS, té números.

La resta de formacions: CiU, PP, Ciutadans…

Per la seva part, el principal partit de l’oposició, Convergència i Unió, no ha iniciat el seu procés d’elecció de candidat però es dóna per fet que Carles Rossinyol repetirà com a alcaldable per tercera vegada, sent el candidat més ‘veterà’ l’any 2015. Més dubtes hi ha sobre el número 2, que des de l’any 2007 ha estat l’ara diputat democristià Toni Font. Convergència Democràtica i Unió Democràtica han renovat recentment les direccions de les seves seccions juvenils.

D’altra banda, el Partit Popular tampoc té decidit el seu cap de llista però s’estima com a cada dia més probable que l’actual portaveu, Esteban Gesa, repeteixi almenys com a cap de llista i a l’inici del mandat.

Esquerra Unida i Alternativa no s’ha posicionat encara i està en procés de converses amb altres formacions progressistes. Caldra veure si Sabadell deixa de ser un rara avis i la coalició ICV-EUiA es recomposa.

Finalment, i ja fora del consistori, Ciutadans també aspira a entrar al ple municipal a partir de 2015. El procés no s’ha obert però Joan Garcia, coordinador de la formació, és el millor situat per liderar la llista del partit d’Albert Rivera a Sabadell.

Foto portada: Juan Carlos Sánchez i Josep Ayuso, la setmana passada al Sabadell Smart Congress. Autor: J.d.A.

Comments are closed.