IES Can Llong

Les obres de l’IES Can Llong, sense data d’inici

  • CiU i ERC rebutgen al Parlament iniciar la construcció immediata de l’institut per raons pressupostàries.

  • El PSC i ICV-EUiA critiquen la decisió del govern català i la “complicitat” d’Esquerra Republicana.

El Parlament de Catalunya va rebutjar la setmana passada una proposta de resolució a la comissió d’Educació per començar a construir un institut públic al barri de Can Llong de forma immediata. CiU i Esquerra han votat en contra per raons pressupostàries. El rebuig ha provocat que tant EUiA, primer, com el PSC, després, critiquin aquesta decisió.

El grup parlamentari d’Iniciativa per Catalunya Verds- Esquerra Unida i Alternativa va proposar a la comissió d’Educació de la cambra catalana una proposta de resolució per construir l’IES Can Llong. La proposta ha estat defensada pel diputat sabadellenc Joan Mena. Els dos principals grups de la Cambra l’han rebutjat. Tant CiU com ERC han votat en contra, adduïnt raons pressupostàries. Per la seva part, Mena ha assegurat que cal resoldre la massificació que es produirà en breu a les aules de la zona nord de Sabadell i que cal avançar-se a la situació.

El Mapa Escolar de Sabadell preveu la necessitat d’un IES

De fet, el Mapa Escolar de Sabadell aprovat l’any 2004 preveu un nou institut públic a Can Llong per al curs 2015-2016. El consistori ja ha cedit el terreny, molt a prop de l’actual CEIP Mas Boadella i dels mòduls prefabricats del CEIP El Virolet, al costat del parc d’Odessa i proper a la Ronda Europa. Mentre les obres no comencen, l’alumnat més gran del CEIP Can Llong ja fa aquest curs sisè mentre que els del CEIP Mas Boadella faran sisè d’aquí a quatre anys.

El diputat Mena manté que cal construir l’equipament perquè els instituts de referència a la zona, el Ferran Casablancas i l’Arraona, “no podran encabir l’oferta necessària”.

L’actitut de CiU és lamentable, com també ho és la complicitat d’Esquerra Republicana. L’any 2016-2017 ens trobarem amb problemes amb les places a aquesta zona i cal posar-hi remei ara”, ha assegurat Mena.

Per la seva part, la secció local d’ERC a Sabadell assegura que van proposar aprovar la moció comprometent la construcció de l’institut a la “disponibilitat pressupostària” per no “generar falses expectatives entre les famílies i veïns i veïnes de la ciutat”. ERC lamenta que ICV-EUiA no volgués sumar-se a la proposta.

Lamentem aquesta actitud populista que sembla indicar que busca més el desgast i la confrontació que aconseguir compromisos que ens farien estar més a prop d’aconseguir un nou institut a la ciutat”, diu ERC en un comunicat.

D’altra banda, els republicans assegurem que referemen el seu compromís amb l’IES Can Llong, que és “necessari” per a la ciutat.

El tercer grup a la cambra catalana, el PSC, s’ha sumat aquest dilluns a les crítiques d’ICV-EUiA al Parlament. La diputada sabadellenca Montserrat Capdevila ha manifestat aquest dilluns que CiU i ERC retarden l’institut a Can Llong sine die (sense data). Capdevila critica el paper d’Esquerra, recordant que en la passada legislatura tant els socialistes com ICV-EUiA i també Esquerra demanaven construir de forma immediata l’IES Can Llong.

Per tal de mantenir el seu pacte amb CiU, ERC pren decisions que afecten negativament a la ciutadania sabadellenca”, ressumeix Capdevila.”L’evolució demogràfica de Can Llong ha generat suficients alumnes de secundària com per tenir un institut propi”, finalitza.

Aquest mes de juliol el PP també va demanar incloure als pressupostos una partida per començar a construir l’IES Can Llong i tenir-lo en funcionament l’any 2014-2015.

Els pares, neguitejats

Molt abans, la primavera de l’any passat, grups de mares i pares especialment del CEIP Can Llong van mostrar la seva preocupació fa més d’un any i mig per la manca de novetats respecte al futur institut. Després de diverses reunions, manifestacions i trobades amb diputats, la protesta va afluixar.

Foto portada: El parc d’Odessa, molt proper al que ha de ser el futur IES Can Llong. Autor: Aj. Sabadell.

One Comment