Foto portada: Dani Fernández, Manuel Bustos i Paco Bustos, a la sala de vistes. Autor: David B.

El judici de la peça Montcada, en 10 frases

El judici per la peça Montcada del cas Mercuri continua aquest dijous a la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. És el torn dels testimonis. Entre ells, Carmina Llumà, protagonista del cas per la seva ‘col·locació’ a dit a Montcada, o el seu marit, el cap dels Serveis Jurídics de l’ajuntament de Sabadell.

No obstant, la primera sessió ha estat la (teòricament) més intensa amb la declaració dels quatre acusats per aquest cas. El judici ha començat amb la petició de les defenses per apartar de les proves les intervencions telefòniques en una investigació basada bàsicament en escoltes. El tribunal ha posposat la decisió sobre aquest fet fins la sentència. Un cop salvat el procés, les declaracions han estat més ràpides del previst. Aquest és un resum de les frases més destacades.

1. Cristóbal Martell, advocat de Manuel Bustos i Dani Fernández, demanant deixar de banda les proves basades en intervencions telefòniques a Bustos:

Durant tres anys, durant tres dolorosos anys, s’ha fet un ús desaforat del secret de sumari per intervenir les comunicacions. S’ha anat de pesca a veure que es podia trobar. La investigació té molt uniforme i poc jutge”.

2. Fernando Bermejo, fiscal anticorrupció:

No hi ha hagut intervencions massives. L’única forma de conèixer el que es denunciava era intervenir les comunicacions. I es va demostrar que Jordi Soriano [portaveu del PP entre 2003-2011 i imputat per suborn al cas Mercuri] tenia una corrupció continuada. Era un ‘sin vivir’ de corrupció. Fins el punt que Bustos cita a un empresari [José Ríos, d’Excavallès, entre altres negocis] que va amenaçar amb fer públic un pen drive amb informació per evitar que no el presentés. El va citar amb un altre motiu a una reunió on van assistir policies i Manuel Somoza [cap d’Urbanisme del moment]. Després de la reunió, no es va públic cap pen drive i el propi empresari reconeix en seu judicial que es va pixar als calçotets”.

3. Dani Fernández, preguntat per frases que ell o Bustos diuen com ‘la apretamos un poco’ o altres (“la pija”, “esta niña es tonta del culo”, “nuestra alcaldesa favorita”) en referència a l’alcaldessa de Montcada va dir que a vegades exagerava el seu poder dins el PSC “per quedar bé amb Manuel [Bustos]”. Fernández va dir que “al meu partit els alcaldes pesen molt”.

4. Dani Fernández, sobre tot el procés:

L’alcaldessa em va preguntar la meva opinió sobre Llumà i és el que vaig fer. Vaig aconsellar, no imposar, contractar a Carmina Llumà. Com no ho havia de fer veient el seu currículum i experiència?”.

5. Manuel Bustos, preguntat per que volia dir quan comenta en referència a l’alcaldessa de Montcada “la apretamos un poco” o quan diu que “hay que cambiarla“: “A vegades en el llenguatge col•loquial es diuen coses fora de la realitat. L’elecció de candidats sempre depèn dels militants al meu partit”.

Foto portada: Bustos, davant del tribunal. Foto: David B.
Bustos, davant del tribunal. Foto: David B.

6. Manuel Bustos, preguntat sobre si sabia que el punxaven el telèfon perquè va preguntar-li al conseller d’Interior del moment, Felip Puig: “jo vaig de cara i així li vaig preguntar”.

7. Paco Bustos, en referència a les seves gestions per aconseguir que Carmina Llumà fos contractada:

Jo no tinc veu ni vot en el que passa a Montcada. I no estic pendent de res en aquest cas. Jo visito moltes agrupacions i escolto les seves peticions”.

8. Tant Dani Fernández com Manuel Bustos i Paco Bustos han repetit sovint la idea de que “no entenia res”, “perplexitat”, “mostrava la meva sorpresa” o frases similars ja que creien que Carmina Llumà seria càrrec de confiança i, com ha dit el fiscal i ha reconegut Paco Bustos, “un càrrec de confiança es nomena i prou”. En canvi, en aquest cas hi havia un procés, unes bases i un tribunal. “No és l’habitual”, ha dit l’exacalde de Sabadell.

9. Maria Elena Pérez, alcaldessa de Montcada:

La meva relació amb [Paco] Bustos no és bona. Em va fer apreciacions però no vaig cedir. Jo també pensava que Carmina Llumà era la millor candidata pel perfil que volíem. Vam fer una reunió amb els tècnics del tribunal per aclarir els criteris perquè el regidor d’Urbanisme, Juan Parra, potser no havia sabut transmetre el que buscàvem”. Preguntada per Bermejo perquè no consta la reunió a les actes del procés, ha dit que “no ho sé”. En relació a Llumà, ha dit que “igual que la vam designar, la vaig cessar” pel “dany a la imatge i les decisions judicials” que estava provocant.

10. Maria Elena Pérez, en resposta del fiscal, sobre les bases de contractació: “Es van elaborar i van ser aprovades per Recursos Humans. Les vam aprovar per Junta de Govern Local. Les vam votar i ni llavors ni després les he llegit. Entenc que els tècnics les redacten bé. Era la primera vegada que es buscava un perfil així a Montcada”.

 

2 Comments