Acacio (Vox) dirigint-se al públic, abans de l'acte. Autor: J.d.A.

Anàlisi. ‘Què fer amb l’extrema dreta? Una reflexió’

El boicot de Vox a la taula rodona dels partits organitzada per la FAV dimecres passat sobre la taxa de reciclatge de residus han tornat a posar sobre la taula una qüestió de molt difícil solució: com s’han de comportar les forces democràtiques amb les provocacions de l’extrema dreta?

El problema arrenca des del moment que la ultradreta accedeix a les institucions a través del vot de la ciutadania que els hi dona certa legitimitat democràtica. A les passades municipals del 28 de maig 2023, Vox va obtenir 5.098 vots (6,5%) i dos regidors. De fet, la seva entrada a l’Ajuntament fou, amb la majoria absoluta del PSC, la principal dada política de la jornada.

A la corporació municipal el grup municipal de Vox gaudeix del mateix tractament institucional que la resta de formacions; tant pel que respecta a les retribucions dels seus regidors i càrrecs de confiança, com a les seves intervencions en els comissions i plens municipals. No pot ser d’altra manera atès que representen legítimament -ens agradi o no- un sector de la ciutadania. Des del punt de vista polític, llevat el PP, la resta de grups han establert una mena de cordó sanitari enfront a Vox. Així, no entren en les provocacions d’aquesta formació, ni donen suport a les seves mocions, algunes de les quals, com la que demanava endreçar un camí a Can Puiggener, segurament s’hauria aprovat sinó l’hagués presentat Vox. Una tàctica que té els seus avantatges i els seus inconvenients. En el curt termini, cerca no normalitzar la presència de l’extrema dreta a les institucions; però, a llarg termini, resulta difícil de sostenir.

Les forces polítiques democràtiques no poden actuar indefinidament com si Vox no existís i hauran d’entrar a plantar batalla en les guerres culturals plantejades per les extremes dretes europees, de les quals Vox és la secció espanyola.

Una circumstància molt diferent és el debat de partits organitzat per la Federació d’Associacions de Veïns (FAV). Es tracta d’una entitat privada que té tot el dret del món a convocar les formacions que estimi més convenients. Pel contrari, si s’hagués tractat d’un debat electoral organitzat per un mitjà de comunicació públic Vox hauria estat present. El criteri de l’entitat veïnal, com va manifestar el seu president Manuel Navas enmig de la cridòria, ha estat fer un debat amb els partits democràtics representats al Consistori, entre els quals no inclou a Vox. En qualsevol cas, el boicot de Vox ha impedit que la ciutadania pogués conèixer de primera mà el posicionament i les propostes dels partits polítics sobre una qüestió de fons i que afecta a les butxaques dels contribuents.

Efecte pervers

Tanmateix, aquesta posició antifeixista de la FAV ha tingut un efecte pervers, ja que ha propiciat que Vox muntés un espectacle polític que ja circula per les xarxes socials per al consum dels seus seguidors amb el missatge que són la resta de partits i la pròpia FAV els antidemòcrates al no permetre’ls participar. D’aquesta manera, han obtingut el que volien com es reflectia en les cares de satisfacció dels edils i militants de la formació d’extrema dreta.

D’altra banda, però, si la FAV hagués convidat a Vox com si fos un partit més, hauria contribuït a normalitzar-lo o blanquejar-lo. A més, possiblement tampoc s’haguessin evitat els incidents ja que probablement organitzacions antifeixistes s’haurien donat cita per protestar per la presència de la ultradreta propiciada per una entitat veïnal de coneguda orientació progressista i esquerrana.

La qüestió sobre quina és l’estratègia més efectiva per combatre l’extrema dreta roman oberta i sense respostes clares. Antonio Gramsci va plantejar que, per obtenir la majoria política, primer s’ha d’aconseguir l’hegemonia ideològica i guanyar la batalla en el terreny de les idees al feixisme. Si seguim les seves ensenyances, el conjunt de forces democràtiques haurien d’entomar una lluita sense concessions en aquest terreny ideològic, per impedir que, com està passant a molts països d’Europa i Amèrica, l’extrema dreta arribi al poder.  

Més informació:

Foto portada: la portaveu de Vox a l’Ajuntament, Nuria Acacio, dirigint-se al públic, abans de l’acte. Autor: J.d.A.

Els comentaris estan tancats