PAH Sabadell

Acció de la PAH per demanar la dació per una persona amb càncer

  • Unes 60 persones fan una acció a l’oficina de Catalunya Caixa a Ca n’Oriac.

  • Un empleat de l’entitat increpa els activistes i es viuen moments de tensió.

Nova acció de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Sabadell. En aquest cas, amb diferències respecte al que és habitual. La PAH dóna suport a l’Elisa, una veïna de la zona nord de Sabadell, malalta des de fa dos anys de càncer i en situació greu, en la seva reivindicació per aconseguir la dació en pagament.

L’Elisa té càncer de pàncrees des de fa dos anys. En aquest temps, ha viscut dues operacions arriscades i en breu tindrà una tercera. La seva situació és greu. Té una hipoteca per un habitatge on viu amb el seu marit i dues filles. Ell està a l’atur i ella cobra una pensió. A part del problema de salut, Elisa vol que, si no es recupera de la malaltia, el seu marit no hagi de carregar amb una hipoteca que no podrà pagar, arrossegant també a l’avalador, el seu cunyat. L’Elisa vol la dació en pagament, és a dir, donar les claus i quedar sense deute. Vol anar a viure a casa de la seva mare i lluitar contra el càncer sense aquest neguit.

Segons el relat de la portaveu de la PAH, Elvi Mármol, l’afectada porta molts mesos en negociacions amb Catalunya Caixa, entitat financera invervinguda i nacionalitzada. No arriben a un acord. És més, segons Mármol, l’entitat diu a l’Elisa que ha de ser més positiva i que en cas que acabi morint, ja solucionaran el problema amb el seu marit. Un fet que ella no desitja ja que vol deixar el deute hipotecari tancat tan aviat com sigui possible.

En aquesta línia, unes 60 persones s’han concentrat aquest matí a la plaça del Pi de Ca n’Oriac. Des d’allà s’han dirigit a l’oficina de l’entitat a l’avinguda de Matadepera cantonada Ronda de la Roureda. Han entrat i s’hi han concentrat fins que han aconseguit un compromís de reunió per al proper dia 6 de maig.

Moments de tensió

Segons la PAH, i tal i com recullen altres mitjans de comunicació, un empleat de Catalunya Caixa ha increpat els activistes, arribant a agafar-los de la samarreta i estirant-los del braç. Un fet que Mármol defineix com “intolerable” perquè “saben que la PAH és pacífica i mai toca ningú”. També ha acudit cridant el pare del controlador d’accés del caixer, que estava a la zona.

Finalment, els activistes han fet l’acció reivindicativa sense cap més entrabanc i han sortit de l’entitat amb el compromís d’una nova reunió on replantejar el cas de l’Elisa.