L’Assemblea del bosc de Can Deu, formada per ciutadans de la zona nord de Sabadell, proposa arribar a un acord per fer de la masia de Can Deu un centre formatiu per a joves. Així volen donar sortida al conflicte pel pla del consistori d’ubicar un centre de tarda a uns aularis de l’institut Jonqueres i millor la formació dels joves de la zona nord.
El projecte de l’anomenat Centre Obert a les aules en desús de l’IES Jonqueres ha comporat malestar a la Plana del Pintor, que han recollit un miler llarg de signatures contra el projecte. En aquest sentit, l’Assemblea del bosc de Can Deu fa una proposta per desencallar el conflicte. El grup està format per ciutadans crítics amb la recuperació del bosc que està fent la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, propietària del bosc i també de la masia. La proposta porta la signatura de l’exregidor d’Educació Ramon Burgués, qui actua també com a portaveu de l’Assemblea del bosc de Can Deu en aquesta matèria.
Burgués sosté que la zona nord necessita un centre obert, formatiu, per a joves i adolescents més que no pas un centre de tarda per a infants. Així creu que a Can Deu ja hi ha un centre de tarda, que gestiona l’Associació Esportiva Can Deu. Està ubicat en locals municipals, i si calgués, podria ampliar places.
Formació forestal, agricultura ecològica i ramaderia
Però la clau de volta són els adolescents i joves, que queden fora dels centres de tarda a partir dels 13 anys. En aquest sentit, volen que el consistori arribi a un acord amb els propietaris de la masia de Can Deu, en la línia del que ha aribat la cooperativa CIPO, que gestiona una granja de cargols. Així l’Assemblea creu que la masia de Can Deu té espai i és el “marc idoni” per formar a nivell teòric i pràctic als joves en diverses matèries: manteniment i neteja forestal, formació en educació ambiental per fer de monitors en activitats guiades, ramaderia i horta ecològica, entre altres.
No ho hem fet encara, però intentarem parlar amb la fundació i presentar-los el projecte perquè veiem que el projecte pot ser una bona solució a la problemàtica actual. Calen centres on s’empoderi el jovent. No és incompatible el projecte amb el fet que la masia sigui de propietat privada”, finalitza el portaveu de l’Assemblea.
Els impulsors de la proposta recorden que ja es fan activitats lúdiques i educatives a la masia de Can Deu, en aquest cas les fa la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859. I que mitjançant un acord es podrien ampliar donant sortida a la necessitat formativa d’adolescents i joves.