sortida de la plantilla de l’antic escorxador municipal, a meitats del segle XX. Foto propietat de Ramon Lleonart feta per M.Reverter.

Demanen la col·laboració ciutadana per explicar la història de l’escorxador de Sabadell

L’historiador Josep Alavedra vol omplir un forat a la historiografia local: explicar els orígens, funció i desenvolupament de l’escorxador de Sabadell. Un treball que a més vol ser reconeixement i homenatge a totes les persones que han passat pel que va ser escorxador municipal i avui dia és el principal de Catalunya. Malgrat tota la informació existent, hi ha algunes escletxes que la col·laboració ciutadana pot omplir.

Des de fa mesos, l’historiador Josep Alavedra, conjuntament amb el que va ser gerent de l’escorxador entre 1982 i 1999, Paco Benavente, treballen en la documentació, edició i redacció d’un volum que vol explicar la història de l’escorxador, des dels seus antecedents al segle XVII a les carnisseries de la ciutat fins a la situació actual, situat en un polígon industrial com un dels principals escorxadors de l’Estat, passant pels escorxadors del carrer de Sant Pau i des del darrer terç del segle XIX del carrer Bonavista, on ara hi ha el Campus de la UAB a la ciutat.

Crida a la col·laboració

Tenen documentació, imatges, acords i apunts comptables de gran qualitat però fan una crida a veïns, antics treballadors, clients, coneguts i proveïdors de l’equipament, especialment entre els anys 1979 i 1999, les últimes dècades al carrer de Bonavista, al barri de Covadonga. Falta material, especialment gràfic, i agrairien tothom qui pogués anar omplint els buits per tenir un volum que mostri, en paraules de Benavente, que “s’ha fet durant dècades una feina interessant per a la ciutat. Volem reconèixer l’esforç i el treball de moltes persones i explicar la gran transformació d’aquesta activitat de la mà de les persones que han fet bé el seu treball. No volem que la història de l’escorxador passi a l’oblit”, assegura.

Com col·laborar?

Per això, totes aquelles persones que puguin tenir material gràfic o d’altres tipus que vulguin col·laborar amb el volum poden posar-se en contacte amb iSabadell a través de l’adreça redaccio@isabadell.cat, el Facebook o Twitter, i des del diari els explicarem com poden cedir el material.

Un cop escanejats els documents, seran retornats als seus propietaris però s’haurà aconseguit que el coneixement passi al patrimoni documental sabadellenc a través de llibre i també a l’Arxiu Històric de la ciutat. Els promotors de la iniciativa agraeixen la col·laboració ciutadana de tothom, fos quina fos la seva relació amb l’escorxador.

Foto portada: sortida de la plantilla de l’antic escorxador municipal, a meitats del segle XX. Foto propietat de Ramon Lleonart feta per M.Reverter.

Comments are closed.