Bosc de Can Deu

El bosc de Can Deu es reforestarà de forma natural

  • Els ciutadans, entitats o escoles podran participar en les tasques de recuperació del bosc.

  • Els treballs de reforestació tindran un cost aproximat de 150.000 euros durant dos anys.

Aquest divendres la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 ha presentat les primeres actuacions per a la recuperació del bosc que es duran a terme durant els propers dos anys.

La ventada del passat 9 de desembre de 2014 va fer caure 45.000 arbres, que corresponen entre un 75 o 80 per cent sobre el total de la finca de 86 hectàrees. El director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, Joan Carles Sunyer, ha manifestat el compromís “com a propietaris farem el possible per recuperar l’ús que sempre ha tingut la finca, tant des de la vessant natural com educativa i social”.

Després de retirar les restes vegetals del bosc i netejar-ne la superfície, es va crear una Comissió tècnica per a la Regeneració del Bosc de Can Deu, formada per el Centre de la Propietat Forestal (CPF), el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF Sabadell), la Unió Excursionista de Sabadell (UES), el Consorci Forestal de Catalunya (CFC) i la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859.

Membres de la comissió tècnica al bosc de Can Deu. Autor: David B.
Membres de la comissió tècnica al bosc de Can Deu. Autor: David B.

Aquesta comissió ha acordat què la millor estratègia per a la recuperació del bosc de Can Deu és la regeneració natural, ja que asseguren “és la més fiable i ràpida”. El bosc es dividirà en varis espais, una zona sense desemboscar, zones de creixement natural, zones de replantació i parcel·les de seguiment.

Tot i l’aposta per la regeneració natural en gran part de la finca, en les zones molt freqüentades pels usuaris del bosc, amb el sòl molt compactat, com és el cas dels espais més propers als accessos, als voltants de Sant Julià i de Sant Vicenç, el voral de l’aparcament de la carretera de Matadepera i de l’àrea veïna de Vallehermoso, es realitzarà una plantació d’arbres entre els mesos de gener i febrer de 2016.

Participació ciutadana

En les tasques de regeneració del bosc hi ha diverses actuacions que podran realitzar personal voluntari, ja sigui de forma individual o a través d’entitats o escoles. Els voluntaris podran participar en el seguiment de la vegetació en les zones de regeneració natural, en les tasques de reforestació dels rodals, en jornades i en campanyes específiques.

Juguem a fer ciència

“Després del desastre causat per la ventada és una ocasió immillorable per a fer pedagogia del bosc”, ha assegurat Sunyer. Un dels objectius de Juguem a fer ciència és que el bosc esdevingui un gran laboratori on poder comprovar quina és la millor estratègia a seguir en futurs episodis de vent o de foc.  A partir de la comparació de la dinàmica dels diferents rodals (zona sense desemboscar, zona de creixement natural, zona replantació i de les parcel·les de seguiment) es poden organitzar jornades pedagògiques que mostrin com reacciona el bosc davant les pertorbacions i quines estratègies són les més adequades a l’hora d’afrontar-ne els efectes. També es podran realitzar jornades de coneixement del bosc dirigides a les escoles.

Foto portada: zona del bosc de Can Deu on es realitzaran tasques de reforestació, aquest divendres. Autor: David B.

Comments are closed.