Passeig Sabadell

Els botiguers volen Sant Jordi i Medievàlia al Passeig

Els botiguers han demanat a l’Ajuntament que Sant Jordi i la fira Medievàlia es tornin a celebrar al Passeig de la Plaça Major per reduir en part l’impacte econòmic que suposarà l’aturada de les obres del perllongament dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i la incertesa sobre la urbanització de la via.

Passeig de la plaça Major.
El passeig, aquest divendres al matí

Els comerciants valoren positivament els esforços que està fent el consistori amb la creació d’una comissió tècnica per aconseguir que la Generalitat signi un conveni per fer-se càrrec de la urbanització, tant del Passeig com de la plaça d’Espanya. Tot i això, adverteixen que després de tants anys d’obres, l’adequació del passeig ha de ser “urgent” perquè sinó les conseqüències econòmiques pel sector seran “desastrosses”.

A causa de les obres del metro, les parades de Sant Jordi es van traslladar el 2008 del Passeig i la plaça de Sant Roc a la plaça del Mercat. La mateixa situació va passar amb la fira Medievàlia. Geòrgia Mainou, una botiguera, considera que és necessari fer “més activitats” com aquestes perquè el consum es torni a revifar al Passeig. Si més no, l’exemple ha estat la Fira de Santa Llúcia, que ha regenerat l’activitat comercial de la zona aquest Nadal.

Passeig plaça Major Sabadell
Estat actual del passeig de la plaça major. Autor: M.A.Luque

En la mateixa línia, Montse Ferrer, de l’administració de loteria, assenyala que organitzant activitats com Sant Jordi i Medievàlia s’aconseguiria recuperar part dels clients passavolants, “els que teníem perquè hi passejaven i que hem perdut a causa de les obres”. Toni Manent, responsable de La Moda, afegeix que la Festa Major ha de tenir més presència al Passeig. “No s’hi fa res aquí”, assegura el botiguer, que sobretot demana que “es dignifiqui el passeig, que és l’entrada al centre de la ciutat”. El fotògraf Joan Llobet creu que “cal tapar ja” el Passeig i sobretot que comenci a funcionar l’aparcament perquè els ciutadans puguin arribar en cotxe fins al centre.

Termini màxim, el setembre

El president de Sabadell Comerç Centre, Josep Maria Porta, va reclamar que la urbanització de la superfície del Passeig es faci “molt depressa”. Per això, els botiguers pressionaran perquè aquestes obres d’adequació  i l’aparcament soterrat  es facin com més aviat millor. “No podem esperar més que la gent no pugui aparcar ni que el passeig quedi així quan hi ha un projecte molt avançat i consensuat”, subratlla Porta.

Segons els seus càlculs, si la Generalitat firmés el conveni que li proposa l’Ajuntament, al setembre es podria començar l’execució de les obres d’urbanització definitiva del Passeig. Si s’allargués més aquesta situació seria “un desastre” per al sector.