Es constitueix la taula per acostar posicions sobre el soterrament a Gràcia i Can Feu

  • Consistori, plataforma ciutadana i agents socials i veïnals seuen per buscar punts d’acord.

  • Disparitat entre Ajuntament i Plataforma sobre els objectius i els membres de la taula.

Aquest dijous s’ha constituït a la Fundació Bosch i Cardellach una taula tècnica per buscar fórmules de cara a aconseguir soterrar les vies del tren al seu pas pels barris de Gràcia i Can Feu. L’actual projecte d’obres les soterra fins a la Rambla d’Ibèria però la Generalitat ha presentat un projecte per soterrar un tram més. La plataforma Soterrament FGC Ara! demana soterrar les vies fins a  Can Feu i de forma coordinada amb les obres actuals.

Les posicions entre govern català, govern local, la plataforma ciutadana, els diversos grups polítics i agents socials i territorials són diverses i sovint contraposades. Tota una amalgama de grisos. La Generalitat supedita el soterrament a la recerca de plusvàlues urbanístiques als barris de Gràcia i Can Feu en base a un protocol d’intencions pactat amb l’Ajuntament l’any 2012. No obstant, el govern local, defensor del protocol fins fa unes setmanes (en deien conveni però ara matisen que “no és un conveni, és un protocol”), ara vol “revisar” els termes per buscar “noves fórmules” que facin possible soterrar les vies, per exemple, reduïnt els costos o ampliant la zona on s’han d’aconseguir les plusvàlues. La plataforma Soterrament FGC Ara! exigeix que la Generalitat pagui el soterrament, com mantenen que el govern català es va comprometre a l’inici del procés. Pel que fa a l’estudi informatiu presentat per la Generalitat, les al·legacions presentades per l’Ajuntament, la plataforma, les associacions de veïns i partits com ICV i l’Entesa també són diferents. Mentrestant les obres actuals van avançant i cobrint etapes i als barris es creu que si no s’aprofita el moment, no hi haurà soterrament.

Taula tècnica i calendari constituït

Per acostar postures, el consistori ha constituït a proposta inicial de la plataforma i amb la mediació de la Fundació Bosch i Cardellach una taula tècnica. S’han reunit per primer cop aquest dijous i han pactat un calendari de reunions per acostar postures. El procés hauria d’acabar el mes de juliol amb un mínim comú denominador.

Formen part de la taula l’Ajuntament, representat pel tinent d’alcalde d’Urbanisme, Ramon Burgués, la Plataforma Soterrament FGC Ara! (representada per l’exregidor i portaveu de l’Entesa entre 2003 i 2011, Isidre Soler), l’entitat Via Vallès (representada per l’urbanista i exregidor als inicis dels anys 80, Manel Larrosa), la Cambra de Comerç de Sabadell (representada per Pere Puig, responsable d’infraestructures de l’ens cameral), l’Agrupació de Veïns de Gràcia, l’Associació de Veïns de Can Feu i la pròpia Fundació.

Sense grups municipals

La taula s’ha constituït sense la presència dels grups municipals. Un extrem criticat per formacions com Convergència i Unió, que voldria ser-hi, segons diu el seu portaveu Carles Rossinyol. També critica les absències la pròpia Soterrament FGC Ara!, que demana una taula “el màxim de representativa i inclusiva possible”. De fet, tant ICV com l’Entesa han presentat al·legacions al projecte, i seran estudiades dins la comissió. Altres formacions, com ERC, també han mostrat interès en poder-hi ser. El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Ramon Burgués, ha assegurat a iSabadell que la taula és “tècnica”, justificant amb aquest argument que no es convidin els grups municipals.

Objectius divergents

El regidor avança que la feina acabarà amb la presentació d’un informe pactat si és possible a una Comissió Informativa d’Urbanisme i Espai Públic convocada de forma extraordinària a finals de juliol o començaments de setembre. Segons Burgués, l’objectiu de la taula és buscar punts de trobada al voltant de les al·legacions municipals a l’estudi informatiu del soterrament. Allà on no pugui ser possible, Burgués demana que s’argumenti a nivell tècnic la divergència i la proposta alternativa. Segons aquest enfocament, la comissió té com a objectiu estudiar les al·legacions, buscar punts de trobada i perfilar les divergències a la recerca d’un consens sabadellenc que després caldria defensar davant el govern català.

L’enfocament de Burgués és diferent al de la Plataforma, que manté que formen part de la taula per “sumar esforços per aconseguir el soterrament dels FGC fins el castell de Can Feu ara, dins de la programació de les obres actualment en curs”. Isidre Soler, portaveu de la plataforma, ha assegurat que seuen a la taula si es tracta de buscar com soterrar les vies del tren fins al castell de Can Feu de forma continuada a les obres actuals. No per cap altre objectiu.

Els representants de Via Vallès, la Cambra i la Fundació volen ajudar a mediar per trobar punts de consens tècnics i polítics a la ciutat, aportant el seu coneixement.

Foto portada: un tren passant per la via provisional, fa unes setmanes. Autor: David B.

Comments are closed.