Pisos Merinals

L’enderroc dels pisos dels Merinals haurà d’esperar

  • L’enderroc dels edificis es farà els mesos d’agost, setembre i octubre de 2014, segons el nou calendari.

  • El Ple aprova un canvi en el Pla de Millora per avançar en la reforma del barri.

L’enderroc dels pisos del barri dels Merinals afectats d’aluminosi haurà d’esperar més. El canvi del Pla de Millora Urbana del barri d’Arraona preveu que l’enderroc es dugui a terme entre agost i setembre de l’any vinent si es compleix el nou calendari. Els pisos estan desocupats i comporten problemes diversos. PSC, CiU i el regidor Vega han votat a favor i la resta de regidors s’han abstingut.

Els problemes d’aquests pisos venen de lluny. Construïts en plena febre desarrollista a meitats del segle passat, tenen problemes estructurals. De fet, l’any 1995 es va pactar un pla per resituar el veinat en edificis de nova construcció, com s’ha fet en la majoria dels casos. En total, gairebé 600 habitatges a tocar del parc de Can Gambús i altres espais. No obstant, dos blocs han quedat anclats en el temps, gairebé desocupats, i acumulant brutícia, rates i males olors, donant una molt mala imatge i provocant queixes entre els veïns. Tot i així, encara hi ha tres finques ocupades, dos domicilis i un local comercial, que ara s’hauran d’expropiar, i la gestió de les quals ha complicat el procés (més informació a ‘Cinco años esperando un derribo cada vez más urgente‘).

El ple municipal de juny ha aprovat un canvi de calendari i ha situat a l’Institut Català del Sòl com ens responsable del projecte. Malgrat que cap grup ha votat en contra, alguns han criticat l’alentiment d’un enderroc que veuen com urgent. L’Entesa per Sabadell s’ha mostrat contrària a acceptar que l’Institut Català del Sòl retardi l’inici de les obres fins l’any 2014. “Portem 20 anys parlant d’un projecte que en el seu moment ja era urgent. Cal recordar que allà hi viu gent i que al costat hi ha molta brutícia”, ha dit el regidor Juli Moltò. El regidor d’Iniciativa Carles Marlés també ha lamentat el retard en els enderrocs, així com el d’EUiA Juan Mena.

Qui ha de tirar endavant la millora del barri és la Generalitat. De fet, en els últims anys s’han construit vuit blocs de pisos i s’han arreglat diversos problemes a l’espai públic. Però la manca de liquiditat ha deixat com una rèmora en el temps els tres blocs que esperen el seu enderroc mentre es degraden dia rere dia, a quatre passes d’on hi ha edificis nous.

El regidor d’Urbanisme, Josep Ayuso (PSC), ha assegurat que acceptar el retard del projecte era la condició que permet tirar endavant la resta d’actuacions del Pla de Millora d’Arraona. De fet, la proposta municipal era enderrocar en tres mesos però l’Incasòl ho considerava com una previsió “no ajustada a la realitat en una operació tan complexa com la rehabilitació d’un barri”.

Foto portada: Un dels blocs, fa un any. Autor: J.d.A.

Comments are closed.