Foto portada: la Creu de Barberà, aquest matí. Autor: David B.

La Creu de Barberà torna al seu lloc 14 mesos després

La nit del 16 d’octubre de 2016 la Creu de Barberà va aparéixer enderrocada per acció d’un grup de vàndals que la van tirar a terra a cops. Un any, dos mesos i tres dies després l’Ajuntament ha tornat a posar la creu de vuit metres d’alt al seu lloc.

Aquest matí operaris han posat el seu lloc la Creu de Barberà, creu de terme que dóna nom al barri del sud de Sabadell des de la seva annexió a la ciutat (més info: La agregación de la Creu de Barberà‘).

Detall Creu de Barberà. Autor: David B.
Detall de la  Creu de Barberà. Autor: David B.

Durant els 14 mesos que s’ha trigat a posar la creu al seu lloc, s’ha rehabilitat l’element, unint amb una barra metàl·lica interior i amb cola els dos trossos en què va quedar trencada. S’ha reproduït el pilar de suport de la creu de formigó armat amb acabat de pedra i s’ha muntat sobre la base de pedra original.

Fa poc més d’un any que ens vam comprometre a recuperar un símbol del barri i de la ciutat. Ara acomplirem aquest compromís amb la satisfacció de tornar a col·locar la Creu de Barberà al seu lloc. És una acte de reparació no només a la creu sinó a la seva gent”, ha assegurat el tinent d’alcalde de Cohesió Territorial, Juli Fernàndez (ERC).

Hi ha precedents de la creu de l’any 1867, segons diversos documents. L’any 1908 es va construir de nou. Durant la Setmana Tràgica de 1909 va ser enderrocada. L’arquitecte Josep Renom en va construir una de nova, inaugurada el 13 d’octubre de 1913 amb motiu de les festes Constaninianes. De nou es va destruir, en aquest cas, l’any 1933. Després de la Guerra Civil, es va construir una de nova, inaugurada el 27 de gener de 1943, coincidint amb els quatre anys de l’entrada de les tropes franquistes a Sabadell, amb simbologia feixista. En aquest cas va ser de Joaquim Manich. El seu mal estat de conservació i la simbologia, va substituir-se per una nova creu l’any 2002, feta per l’escultor Àlex Masalles en pedra basant-se en la creu de Josep Renom i ja sense referències al règim franquista.

Foto portada: la Creu de Barberà, aquest matí. Autor: David B.