Foto portada: Marta Farrés durant la visita a les obres del Parc del Nord, juntament amb membres de la Comissió del Parc del Nord. Autor: Àlex Bello

La fase topogràfica de les obres del Parc del Nord, gairebé acabada

L’equip responsable de les obres espera que la fase topogràfica del Parc del Nord estigui acabada a principis de març. Per tant, està previst que tota la feina de moviment de terres, clavegueram i neteja de terres estigui enllestida a finals de febrer per poder començar la fase de pavimentació, que s’allargarà fins a principis d’estiu.

Marta Farrés ha visitat aquest dijous les obres del Parc del Nord. L’alcaldessa, juntament amb la Comissió del Parc del Nord, ha pogut veure els avenços de les obres juntament amb els responsables del projecte.

“Fem aquesta visita al Parc del Nord, que és una obra molt important i una de les més emblemàtiques de la ciutat. La idea inclou dos conceptes: introduir elements verds i de natura a la ciutat, afavorint a la qualitat ambiental, i amb la voluntat d’invertir en tota la ciutat, de sud a nord”.

Tot i que les previsions són tenir acabada la feina de pavimentació a principis d’estiu, la fase de plantació de vegetació no començarà fins a la tardor. Això és degut al fet que les espècies que es plantessin moririen a causa de les altes temperatures que registra la ciutat durant els mesos d’estiu. Les tasques de plantació tenen prevista una duració de cinc mesos, amb la qual cosa, i tal com assegura Marta Farrés, “entorn al gener o febrer de 2023, podrem gaudir del Parc del Nord”.

Les obres del Parc del Nord van començar el passat mes d’octubre, amb una inversió de 2,1 milions d’euros. La meitat del projecte està finançada pel fons FEDER de la Comissió Europea, i l’altra meitat per l’Ajuntament de Sabadell. Els treballs preveuen la plantació de prop de 600 arbres arreu dels 76.000 metres del parc, i pretén ser un connector ecològic entre el bosc de Can Deu i el riu Ripoll, travessant els barris del nord de la ciutat, des de Can Deu fins Can Puiggener, passant per Ca n’Oriac, la Plana del Pintor i Torreguitart.

Un espai amb dues zones diferenciades

El Parc del Nord comptarà amb una zona dedicada a la realització d’activitats i una altra zona de passeig. A l’espai dedicat a les activitats, es podran trobar pistes per a realitzar esport, així com arenals de joc per a infants i una zona de gossos de 1.000 metres quadrats. A la zona de passeig es podran trobar diferents camins per passejar per la zona verda.

A més, un equip de paisatgistes ha dissenyat dos tipus de paisatges per al parc. El primer d’ells serà el paisatge de la ribera, el qual circularà pel camí principal del parc. L’altre paisatge que es podrà observar al parc, segons l’equip de redacció del programa, serà el mediterrani, que es podrà observar a les cotes més altes de la zona.

El Parc del Nord: un filtrador d’aigua

Segons l’equip responsable de la construcció del parc, l’espai serà un lloc que comptarà amb una seqüència de depressions connectades per retenir l’aigua de les pluges dins la superfície del parc. El procés perquè això es produeixi serà mitjançant una infiltració, que absorbirà l’aigua que caigui a sobre de l’àrea del parc.

“El que ens va fer guanyar el concurs va ser la proposta de recuperació del Torrent del Capellà. Estava plena de tolls, i hi havia un problema de gestió d’aigua. Volem treballar amb la topografia per poder gestionar pluja a deu anys vista”, ha explicat Adrià Escolano, membre de l’equip de redacció del programa.

La idea de l’equip, segons declara Escolano, és generar superfícies que siguin capaces d’absorbir el màxim d’aigua possible, en el temps més curt possible, per garantir que el parc sigui un bon filtrador de l’aigua de les pluges.

Foto portada: Marta Farrés durant la visita a les obres del Parc del Nord, juntament amb membres de la Comissió del Parc del Nord. Autor: Àlex Bello

Comments are closed.