La FAV Sabadell diu 'Prou' a l'ajuntament

La FAV de Sabadell diu ‘Prou’ a l’ajuntament

  • La FAV fa el seu plenari davant l’ajuntament com a mostra de protesta.

  • Creuen que l’ajuntament els vol asfixiar econòmicament.

Bona part de les entitats veinals que formen part de la FAV de Sabadell s’han reunit aquest dijous a la plaça Sant Roc per fer el seu plenari. Han volgut així protestar pel que consideren asfíxia del moviment veinal. Denuncien que les retallades en les subvencions els deixen gairebé sense marge de maniobra per donar serveis als veïns.

Amb cavallets i cadires de fusta, i de forma improvisada, bona part de les entitats veinals de Sabadell han volgut aquest dijous mostrar la seva preocupació. El moviment veinal reivindica la seva tradició de lluita per les lliberats i les millores als barris i de denúncia contra les injustícies.

Asseguren que sigui mitjançant el “treball altruista als barris” o a través dels serveis de ciutat (com el Servei de Defensa del Consumidor) representen a més de 20.000 sabadellencs que s’associen i participen en les seves activitats. A dia d’avui, organitzen cursos i tallers, gestionen part de les vocalies d’enterrament, tenen una oferta d’oci i festiva i una vessant reivindicativa a favor dels serveis públics.

Sedecu: de 14.000 euros a quedar-se sense aportació

Per fer la tasca, reivindiquen que necessiten recursos i sensibilitat per part de les institucions. En aquest sentit, denuncien que les aportacions al Servei de Defensa al Consumidor (Sedecu) han passat de gairebé 14.000 euros l’any 2008 a 6.000 l’any 2010 i res per aquest any 2012. La subvenció directa a la Federació d’Associacions de Veïns, al voltant d’uns 9.000 euros sí s’ha mantingut, però el president de l’entitat, Alejandro Oruña, assegura que només amb aquesta quantitat no poden funcionar.

Reivindiquen que el moviment veinal ha de ser independent, tant per ser crític quan cal com per valorar els encerts dels governs. Acusen el govern local de tenir un tarannà partidista a l’hora de dotar recursos a les entitats, rebiaxant les subvencions fins a límits insostenibles. Han repartit i llegit un manifest, que acaba de la següent manera:

Tot això indueix a pensar que existeix una voluntat per a asfixiar a un moviment tan emblemàtic com necessari a la nostra ciutat. Per això, la FAV Sabadell, com a coordinadora de 25 associacions de veïns de Sabadell, denunciem aquesta situació i diuem ‘prou’. Per un moviment veinal independent políticament i amb recursos suficients per dur a terme la seva tasca social en benefici dels barris i la ciutadania!

La protesta de les entitats veinals ha comptat amb la presència de les portaveus d’Iniciativa per Catalunya Verds, Carme Garcia, i d’Esquerra Unida i Alternativa, Marisol Martínez.

El govern anima la FAV a reinventar-se

El regidor de Relacions Ciutadanes, Lluis Monge, va assenyalar fa uns dies a iSabadell que la subvenció del Sedecu no es podia otorgar a la FAV perquè el consistori rebia aquests diners d’altres administracions i no ho ha fet. D’altra banda, ha reconegut que totes les entitats reben menys aportacions però els encoratja a canviar i a funcionar d’altres formes perquè la situació és incomparable amb la prèvia a la crisi.