La Festa Africana es fa major d’edat a Sol i Padrís

  • La Festa Africana lluita des de fa 18 anys contra els prejudicis ètnics.

  • A Sabadell resideixen unes 3.000 persones d’origen subsaharià.

Ja tot un clàssic de l’estiu sabadellenc (aquest any ha avançat la seva data respecte els últims anys), la Festa Africana s’ha fet gran al barri de Sol i Padrís i ja arriba a la seva divuitena edició. Aquest any ha tornat a treure el carrer bona part del barri amb l’objectiu final de crear ciutadania i trencar estereotips.

Des de fa anys la ciutat de Sabadell celebra diverses festes organitzades per entitats de nouvinguts que, de forma més o menys lúdica, sensibilitzen al voltant de la convivència i la ciutat compartida: des del Holi o festa dels colors d’origen hindú fins la festa llatina del mes d’agost, el festival indígena al voltant de Sant Joan (que s’organitza aquest dilluns al Parc Central del Vallès) o la des d’aquest any difunta Festa de la Diversitat, fins i tot la festa del xai o la fi del Ramadà, entitats i ciutadans de diversos orígens i religions porten part dels seus costums als carrers de Sabadell, amb la companyia i implicació de sabadellencs de generacions.

Infants a la cercavila. Autor: Josep Lluis Lai
Infants a la cercavila. Autor: Josep Lluis Lai

Entre aquesta amalgama de celebracions, s’obre pas des de fa 18 anys una de les festes més clàssiques i organitzades conjuntament entre diverses entitats: la Festa Africana de Sabadell, que va començar de la mà de la vocalia de Solidaritat de l’Associació de Veïns de Sol i Padrís-Sant Oleguer i continua arrelada al barri però amb enfocament global a la ciutat, amb la participació de la Federació d’Associacions d’Immigrants del Vallès (FAIV), el cafè-teatre Espai Àgora, els comerciants del barri i els joves membres de la Xarxa Educativa Solidària.

Evolució demogràfica

La festa arriba a la seva majoria d’edat. Amb un ciutat, però, molt canviada. Fa 18 anys hi havia a Sabadell poc més de 200 africans i no gaire més de 1.000 estrangers. Dos de cada 10 estrangers residents a Sabadell provenien del continent africà, tant del Magrib com de l’Àfrica negra. I els ciutadans estrangers no arribaven al 1 per cent de la població.

Fotocoll de la Xarxa antirumors. Autor: J.Lluis Lai
Fotocall de la Xarxa antirumors. Autor: J.Lluis Lai

18 anys després hi ha més de 7.000 africans a la ciutat (uns 3.000 subsaharians i prop de 4.000 magribins). La Festa Africana, organitzada per l’Associació Africana de Sabadell, divulga la gastronomia, costums, moda i estil de vida de l’Àfrica negra o subsahariana. A Sabadell, destaca una forta comunitat gambiana, amb més de 800 residents, i també una destacable presència de senegalesos i guineans (entre 400 i 500 originaris de cada país). A menor escala, hi ha més de 200 sabadellencs d’origen nigerià, malià i ghanesa. Però en una ciutat amb més de 100 nacionalitats presents, hi ha persones originàries de països com Costa d’Ivori, Sudan, Libèria, Somàlia i molts altres.

En aquesta ocasió, la Festa ha tingut una batucada i cercavila pels carrers de Sol i Padrís, amb especialment les dones molt mudades per a un dia important. També s’ha fet el tradicional sopar solidari al costat del CEIP Joaquim Blume, acabat amb música d’afro-fusió i ball. Anteriorment, s’ha fet una conferència a càrrec del Centre d’Estudis Africans, desenvolupada per Lola López, amb el títol ‘Una breu passejada per l’Àfrica occidental’. S’ha degustat ginger i com a novetat s’ha fet un fotocall amb la intenció que els participants es sumessin a la campanya d’agents antirumors que desenvolupa el consistori des de fa uns mesos.

Foto portada: un moment de la cercavila. Autor: Josep Lluis Lai.

Comments are closed.