La Generalitat recorda a Sabadell els deures pendents del Pla de Barris

L’any 2004 la Generalitat va establir el Pla de Barris i fins 2010 va obrir diferents convocatòries als municipis perquè presentessin projectes de millora dels seus barris. El 2005 Sabadell va aconseguir finançament per millorar els barris propers al riu Ripoll i el 2009 pels de la zona sud. Mentre que el primer projecte va quedar finalitzat, el segon va quedar inacabat. Des de la Generalitat esperen que els projectes arribin a finalitzar-se i que les millores ja efectuades es mantinguin en bon estat per evitar la degradació.

L’any 2004 la Generalitat va aprovar la Llei de Barris, la qual pretenia evitar la degradació dels barris d’arreu de Catalunya. Mitjançant convocatòries del Pla de Barris, s’animava als municipis a presentar projectes de millora dels espais públics, equipaments i habitatges. A Sabadell l’hi van aprovar dos projectes integrals: el 2005 per millorar els barris propers al riu Ripoll (Torre-romeu, Poblenou, Can Roqueta, Raval d’Amàlia i Can Puiggener) i el 2009 pels barris del sud (Espronceda, Campoamor, Les Termes i Creu de Barberà).

Mentre que el primer projecte es va poder finalitzar, el del sud va quedar incomplet. Al projecte del Ripoll la Generalitat va invertir nou milions d’euros i l’Ajuntament uns altres nou. Al del sud, però, les retallades al Pla de Barri van provocar que la Generalitat només invertís prop de 820.000 euros.

Des del Departament de Drets Socials de la Generalitat, el Secretari d’Habitatge i Inclusió Social, Carles Sala, assegura que la crisi financera va ser la causa que, molts dels projectes aprovats, quedessin a mitges. Tot i això, espera que aquests projectes es puguin finalitzar.

“Degut a la crisi, molts ajuntaments no van poder fer arribar a bon port els projectes acceptats a la convocatòria. A Sabadell es van veure clarament les mancances en les finances públiques. El projecte del parc fluvial del Ripoll es va realitzar al cent per cent. En canvi, del projecte del sud, aprovat el 2009, tan sols s’ha realitzat el 15 per cent del que es va presentar inicialment”.

Sala recorda també, però, que cal treballar perquè les millores realitzades, com per exemple la construcció d’escales mecàniques a Torre-romeu i els ascensors a Can Puiggener, continuïn en bon estat i s’eviti, de nou, la degradació d’aquests espais. “Falta un instrument perquè els beneficis a curt termini es mantinguin en el temps”, ha especificat.

Un milió d’habitants beneficiats pel Pla de Barris

Segons explica el Secretari de Territori i Mobilitat del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, Isidre Gavín, el Pla de Barris ha permès realitzar millores en 143 barris de 117 municipis de tota Catalunya. En total s’han invertit 1.123 milions d’euros, 582 per part de la Generalitat i 541 per part dels ajuntaments, per efectuar 3.900 actuacions que, segons Gavín, han beneficiat a més d’un milió d’habitants.

No obstant això, Sala assumeix que la llei no ha aconseguit un gran nombre d’actuacions directes sobre els habitatges i alerta de la possibilitat que els barris tinguin espais urbanitzats, però amb pisos que requereixin millores. Segons ha expressat el Secretari d’Habitatge i Inclusió Social, des de Drets Socials tenen la voluntat de continuar impulsant la Llei de Barris, tot i que l’última convocatòria de projectes data de 2010. Per fer-ho, diu, aposten per aconseguir diners dels Fons Next Generation.

Foto portada: el carrer de Goya, al sud de Sabadell. Foto via Google Street View.

Comments are closed.