Absis esglesia Creu Alta

L’absis de l’església de la Creu Alta, un exemple d’art digital

L’església creualtenca estrena una important millora en l’absis, on s’ha utilitzat una tècnica innovadora de matriu arribada d’Alemanya. És la primera ocasió que s’utilitza aquesta técnica per decorar una cúpula a Europa.

Amb la decoració de l’absis culminen les obres de rehabilitació i millora que, des de fa un parell d’anys, s’han dut a terme a l’interior de l’església, coincidint amb els 125 anys de l’establiment del temple a la plana de la Creu Alta. Han estat la determinació del mossèn Alfons i les nombroses donacions i aportacions dels feligresos les que han fet possible dur a terme aquestes importants obres en un edifici en el qual feia més de trenta anys que no s’hi feia una neteja i actualització com aquesta. De fet, fa uns deu anys, es va realitzar una important actuació a la façana i el campanar, essent rector en Mossèn Manuel Fuentemilla.

“La pintura de l’absis, un cop acabada, es pot contemplar en tota la seva dimensió i significat”, comenta Alfons Gea, rector de l’església de Sant Vicenç, al full parroquial setmanal. Mossèn Alfons detalla amb precisió cada un dels aspectes de l’obra de l’artista creualtenc, Jordi Roca, que decora la cúpula del presbiteri. “Tota la pintura -afegeix- és un quadre teològic, una catequesi que ens hem d’aprendre per més intensament la fe”.

A sota de la imatge principal de Sant Vicenç hi ha representada la ciutat de Sabadell, mentre que a la part superior, la casa del Pare amb els dotze apòstols, representats per coloms de diferents colors que expressen la unitat en la diversitat”, assegura Mossèn Alfons.

Per a Mossèn Alfons “tot el conjunt evoca la porta del cel, a la qual sant Vicenç ha arribat”. Completa l’obra la benaurança sobre els perseguits pel fet de ser justos i la tornada de l’himne de la parròquia, estrenat amb motiu del 125è aniversari de la parròquia.

Tècnics i empreses catalanes han fet possible el ‘miracle’

Pel que fa a l’obra de l’absis -comenta un membre de la Junta d’Obres del temple- “s’ha emprat una tècnica innovadora de matriu alemanya que, per primera vegada a Europa, ha estat emprada en una cúpula”. Així, durant més d’un any, s’han fet estudis, medicions topogràfiques i proves diverses per aconseguir que el resultat final fos satisfactori. Empreses catalanes com Sabater Print i Conecta Global Design i professionals de casa nostra han fet possible el ‘miracle’ de digitalitzar l’original de l’artista i, per mitjà de procediments totalment informatitzats, fer-ne la impressió sobre 1.400 fragments o peces de vinil 3M, que, curosament numerades, han estat adherides a la cúpula amb una paciència digne de Job.

Foto portada: aspecte del nou absis de la parròquia de Sant Vicenç de la Creu Alta.

Comments are closed.