-
L’Entesa demanarà al ple que s’aturi la regularització de les obres de l’hípica.
-
El govern defensa la “legalitat i rigor” de les seves actuacions.
El ple municipal debatrà sobre la gestió municipal a la finca de Ca n’Alzina, on s’ha construït sense llicència una hípica de grans dimensions segons denuncia l’Entesa per Sabadell. Aquesta formació portarà al plenari una proposta per aturar la regularització de l’activitat. Per la seva banda, el govern local defensa la seva actuació en aquesta finca.
L’Entesa ha anunciat aquest dimecres que portarà al ple una proposta per aturar el Pla Especial de Ca n’Alzina, que s’ha aprovat pel govern local en fase inicial i asseguren regularitza (a instàncies del propietari) tot un seguit d’irregularitats comeses durant una dècada a la finca de Ca n’Alzina, entre Sabadell i Polinyà, on s’ha construït una hípica de nivell internacional fent obres sense llicències.
Aquesta formació política demana que s’aturi la tramitació del Pla Especial, i exigeix rigor en la tramitació dels expedients de disciplina que l’Ajuntament ha obert arran de les diverses irregularitats detectades, especialment des de l’any 2013. Així mateix l’Entesa per Sabadell vol que es segueixi l’evolució del cas. D’altra banda, han aportat la informació relativa al cas a la Fiscalia, ja que detecten irregularitats en base a que no s’han demanat llicències d’obres durant una dècada per fer créixer i consolidar una hípica en un espai natural protegit.
L’Entesa aportarà documentació a la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat, qui haurà de decidir finalment sobre el Pla Especial una vegada s’aprovi, si s’escau, al ple municipal. Demanen la implicació activa de la Generalitat per defensar la legalitat urbanística.
Des de fa setmanes, l’Entesa denuncia les presumptes irregularitats en aquesta zona del Rodal de Sabadell (més info: ‘L’Entesa denuncia presumptes irregularitats a la finca de Ca n’Alzina‘).
El govern local es defensa
El govern municipal ha emès un comunicat en que assegura que ha actuat amb “legalitat i rigor” en relació a la finca de Ca n’Alzina. Recorden que des de l’any 2013 fins aquest moment han iniciat sis expedients per suposades infraccions. Quatre segueixen el seu curs administratiu. Els dos restants estan suspesos temporalment a causa de la tramitació del Pla Especial. Com ja han assegurat recentment, mantenen que el govern ha estat diligent (més info: ‘Ayuso manté que l’Ajuntament ha estat diligent a Ca n’Alzina‘).
El govern recorda que el Pla Especial es tramita a petició de la propietat de la finca, i que en cap cas suposa l’arxiu dels expedients oberts. Asseguren que l’Entesa està fent “acusacions” de forma “reiterada”.
Les fases per regularitzar l’hípica de Ca n’Alzina
El propi text del Pla Especial reconeix que durant anys s’han comès irregularitats a la finca de Ca n’Alzina per construïr l’hípica. De fet, el Pla és el document legal que ha de permetre encaixar les obres en l’ordenament jurídic. Es fa a instàncies de la propietat i acabarà amb la regularització total dels treballs, amb l’obligació de prendre mesures correctores parcials o amb l’enderroc global de l’hípica.
Abans d’arribar a aquesta decisió però el procés és el següent: en primer lloc, el Pla Especial s’ha d’aprovar, com ja s’ha fet, pel govern local en fase inicial. S’obre un procés d’al·legacions, que és on es troba ara mateix la tramitació. Un cop es tanquin i es resolguin, el ple municipal haurà de votar el Pla Especial. També ho haurà de fer l’ajuntament de Polinyà, ja que la finca afecta els dos municipis. Si s’aprova, s’ha d’enviar a la Comissió d’Urbanisme de Barcelona (que depèn de la conselleria de Territori i Sostenibilitat, de la Generalitat), que tindrà l’última paraula.
A l’òrbita del cas Mercuri
Una part de la finca, en concret Can Xupa, està sota investigació al cas Mercuri, pels abocaments de terres sense llicència. La peça ha costat la imputació de dos regidors (Joan Manau i Ricard Estrada) al consistori per presumptes delictes contra l’ordenació del territori i tràfic d’influències (més info: ‘Los Mossos creen qeu Manau y Estrada permitieron vertidos ilegales de tierras‘).
L’Entesa es pregunta perquè els expedients de disciplina urbanística que menciona el govern només es van obrir un cop havia esclatat el cas Mercuri si les irregularitats venient des de principals de la dècada anterior. De fet, mantenen que hi ha expedients de disciplina urbanística iniciats per l’Ajuntament abans de l’any 2013, però que el govern no els informa de quina tramitació van seguir.