L’incendi d’un pis a la Plana del Pintor activa el veïnat per capgirar la desgràcia

La desgràcia d’una família ha provocat una mobilització ciutadana a La Plana del Pintor per recuperar un habitatge calcinat en bona part fa uns dies. L’entitat veïnal ha obert un compte bancari on es recullen aportacions econòmiques, mentre que s’anirà reparant mica en mica el pis, on hi resideixen dues dones, una d’elles menor.

El matí del 13 de novembre, Ester, de 43 anys, i la seva filla de 13 anys van encendre una estufa abans d’anar a l’institut. La jove va marxar i la mare es va quedar una estona més al llit. La va despertar el seu gos bordant. L’estufa havia quedat encesa prop del sofà, que va acabar prenent. Quan Ester va treure el cap al menjador, les flames s’estenien pel menjador i la cuina. La dona va trucar als Bombers, baixar del pis el gos i els gats que té i va obrir finestres. Però quan els Bombers van arribar el foc havia crescut tant i amb tanta força que el menjador, la cuina i l’habitació de la seva filla van quedar totalment malmeses. Els vidres havien esclatat, el sostre havia caigut i fins i tot una part de la teulada també. La roba, el menjar i altres objectes van quedar en no res.

Fa un parell de mesos que vivíem aquí, sobre el pis de la meva mare. Estàvem molt il·lusionades de tornar al barri després de molts anys a Tarragona. I ara ens hem quedat sense res: la cuïna va quedar destrossada, el menjador també, hem perdut la roba, el material escolar de la nena, s’ha cremat fins i tot l’ordinador de la meva filla, ho hem perdut tot”, assegura Ester en el que era el menjador del pis, situat al carrer Alps de la Plana del Pintor. “Ha estat un ensurt molt gran”, diu abatuda, malgrat que per sort es va saldar sense danys personals, tret d’una lleu intoxicacio per inhalacio de fum d’Ester, que va ser traslladada a l’hospital (més info: ‘Una dona traslladada a l’hospital per inhalació de fum‘).

La dona està a l’atur, i el pis no tenia cap assegurança. Vista la situació, l’associació de veïns del barri s’ha mobilitzat per ajudar la família. Han obert un número de compte per recollir fons i estan contactant amb comerços i professionals per rehabilitar el pis tan aviat com puguin.

Vaig entrar al pis l’endemà de l’incendi. El primer que em va impressionar va ser l’olor a cremat, que no te la treus de sobre en hores, i hi havia tres pams de cendra barrejada amb aigua, guix i restes de mobles i objectes. Un desastre, a sobre amb un forat a la teulada que posa en risc l’habitatge si plou”, recorda Alonso Simón, vinculat a l’entitat veïnal. “Cal mobilitzar-se: si no ho fem en un cas així quan ho farem?”, es pregunta.

Simón va convéncer un grup de veïns per començar a treure runa. Van omplir un contenidor sencer. Hi tornen aquest dissabte. S’espera que ja estigui reparada la teulada. El regidor d’Acció Social té previst visitar l’immoble per conèixer la situació i buscar solucions. “Més endavant necessitarem mans i materials: caldrà arreglar les parets, la instal·lació elèctrica, les instal·lacions, la cuina, les portes, amoblar el pis. Sense luxes, però amb dignitat. Demanem la col·laboració de tothom, sent benvolgudes les mans”, diu Simón.

Veïns de la zona ajudant a buidar el pis cremat, fa uns dies. Autor: A.Simón / cedida.
Veïns de la zona ajudant a buidar el pis cremat, fa uns dies. Autor: A.Simón / cedida.

De moment, la nena de 13 anys ha deixat el pis, anant a viure uns dies amb el seu pare mentre des de l’institut s’intenta que mantingui la normalitat. Ester, que està a l’atur, ha passat a viure al primer pis, amb la seva mare, pensionista, i el seu germà, i espera poder tornar al segon amb la seva filla tan aviat com pugui.

S’espera que el proper 16 de desembre, dins la Festa del Parc del Nord, es recaptin fons per arreglar el pis. El número de compte corrent on es recullen aportacions és ES34 0182 8689 4402 0012 2008. L’entitat fa especialment una crida a guixaires, electricistes i paletes.

Foto portada: estat del pis cremat, aquest dijous a la tarda. Autor: J.d.A.