La Masia de Ca n'Oriac, en una imatge de l'any 2017. Autor: J.d.A.

Mitja dotzena d’usos imprescindibles per a la rehabilitada masia de Ca n’Oriac

El pla de participació sobre els usos de la masia de Ca n’Oriac ja ha acabat. Ara arriba el moment de fer realitat els projectes i rehabilitar l’equipament. Els participants al procés l’han culminat amb un seguit de conclusions. Han trobat una mitja dotzena llarga d’usos imprescindibles. La forma de gestió serà cmpartida entre el consistori i un nou Patronat d’entitats del districte.

Després de diversos mesos, les entitats i ciutadans que han pres part al procés participatiu han arribat a una sèrie de conclusions, posades negres sobre blanc, i que ara han de ser realitat un cop es rehabiliti la masia, del segle XIX, per a la qual cosa no hi ha calendari. Tot i així, la regidora de Participació, Glòria Rubio, ha concretat en declaracions a Ràdio Sabadell que l’adjudicació del projecte s’espera per finals d’any. Es preveu que rehabilitar la masia es faci per fases.

Els participants tenen clar alguns dels elements imprescindibles del futur espai. Són els següents:

  1. Crear un arxiu històric del barri. L’Associació de Veïns de Ca n’Oriac disposa de tota la col·lecció de la revista Can Oriach, editada per l’entitat i de gran importància en els agitats anys 60 i 70 del segle passat. A més, el Centro Regional de Murcia i altres entitats del districte 3 podrien cedir material. En la mateixa línia es vol fer la Biblioteca Carles Ortiz, que seria més aviat una sala de lectura, aprofitant a més un fons de 300 volums sobre Guerra Civil i franquisme de que disposa l’Associació de Veïns. Tant l’arxiu com la biblioteca s’instal·larien en el primer pis de la masia.
  2. A la planta baixa, es preveu una sala polivalent amb capacitat per a un centenar de persones a l’antic celler (135 metres quadrats) per a fer teatre, concerts o projeccions, ampliant la programació tradicional de Febrer Cultural a altres èpoques de l’any.
  3. En la mateixa línia s’aposta per la projecció de cinema o documental a l’exterior de l’equipament. Els exteriors de la masia i la seva connexió amb la resta del barri seran importants. Les conclusions del procés aposten per integrar la zona exterior de la masia en els carrers adjacents, actuant com una plaça més del barri.
  4. La rehabilitació de la masia de Ca n’Oriac es considera un punt de partida per establir xarxes de relació i cooperació entre persones i entitats de la zona nord de Sabadell. Així la masia, amb sales de reunió i espais de trobada, serà una mena de centre neuràlgic associatiu. D’igual manera, s’aposta per farcir l’equipament d’activitats i trobades centrades en el col·lectiu infantil i juvenil.
  5. Tot i així, es considera imprescindible dotar d’un espai propi a l’Associació de Veïns de Ca n’Oriac, tant pel volum d’activitat com pel caràcter simbòlic d’aquesta entitat, que ha impulsat la recuperació de la masia. S’ubicaria al primer pis i gestionaran tant l’arxiu i la sala de lectura com una sala amb ordinadors per a fer cursos d’informàtica.
  6. D’altra banda, l’entitat Prograt ha gestionat i controlat una colònia de gats present a l’espai. Les conclusions proposen que l’entitat mantingui aquesta tasca fins i tot ampliant-la fent-hi activitats educatives per sensibilitzar sobre la problemàtica de les colònies de gats no controlades.

En un altre ordre de prioritats, també sorgeix la idea d’ubicar una escaperoom de 27 metres quadrats al primer pis. Es descarta instal·lar un bar dins l’equipament. El mètode de gestió proposat és compartit entre l’Ajuntament i un Patronat d’entitats de nova creació. L’horari previst d’obertura és extens: de 9 a 22 hores, amb més flexibilitat per alguns espais.

Foto portada: una de les jornades de participació a la masia de Ca n’Oriac. Autor: J.d.A.

Comments are closed.