La Torre

Problema entre entitats a la Serra d’en Camaró

  • L’entitat veinal i l’Associació Ethos, enmig d’una polèmica sobre l’us d’espais públics.

  • Uns 50 veïns denuncien que si l’entitat que treballa amb drododependents arriba al barri, es queden sense local.

Una cinquentena de veïns del barri de la Serra d’en Camaró s’han mobilitzat aquest dimarts al Ple de Sabadell contra el trasllat de l’Associació Ethos a l’edifici que fins ara ocupa l’entitat veinal. L’associació se sent discriminada ja que el trasllat d’Ethos implica la seva sortida d’unes instal·lacions que usaven de forma compartida amb l’entitat Avan.

El problema ve d’uns certs mesos enrere i l’arrel és l’espai buit que ha generat el trasllat de l’Associació Vallès Amics de la Neurologia al seu propi centre del carrer Estrella (Centre). Les instal·lacions que utilitzava fins aquell moment, compartides amb l’associació de veïns de la Serra d’en Camaró, quedaven en disposició d’altres entitats. L’entitat veinal té unes set activitats i mou unes 70 persones. Ara per ara, tenen espai suficient a l’equipament però preveuen que necessitaran més.

El problema ha sorgit quan s’ha conegut que l’associació Ethos, que treballa rehabilitant persones amb drogodependències, anava a La Torre. Ethos lloga un local a la Gran Via però ha demanat la cessió d’un espai municipal, com tantes altres entitats. A més, necessiten un lloc habilitat per continuar cobrant els concerts de la Generalitat. Per la seva part, l’entitat veinal considera que el trasllat no és el més adequat pel barri i denuncien que hauran de marxar ells, perquè es queden sense espai.

El consistori els ha ofert un espai proper, al carrer Serralada, però l’entitat considera que és vell, petit i que caldria una inversió i una reforma. Es mostren especialment dolguts per les formes en que el consistori ha portat el tema, especiament la regidora del districte, Marta Farrés. En principi durant aquest mes Ethos es trasllada a La Torre i l’entitat té dues propostes: l’espai del carrer Serralada o compartir amb Ethos. No n’accepten cap.

Veïns del barri, al Ple. Autor: J.d.A.
Veïns del barri, al Ple. Autor: J.d.A.

Fa uns dies es va fer una assemblea oberta al barri, amb l’assistència de la regidora Farrés. Una trobada que va anar malament. Ja no han tornat a parlar més del tema. El consistori assegura que si el conflicte és de manca d’espais buscaran solucions com han fet amb el local del carrer Serralada però que no entraran a discutir si el problema és el trasllat d’una entitat que treballa amb persones amb adiccions “perquè també tenen dret a tenir el seu espai”, recorda Farrés.

El Síndic Municipal de Greges va obrir una actuació per esbrinar si al barri s’estava tenint una postura discriminatòria contra Ethos. La pròpia entitat social també s’ha posicionat en aquest sentit en diversos mitjans de comunicació. En canvi, el Síndic després ha assegurat que no ha trobat cap indici de discriminació. Dilluns es va reunir amb l’entitat veinal i dimarts es mostrava esperançat que hi hagués una solució.

Xiulets i pancartes al Ple

En qualsevol cas, una representació veinal va seure durant bona part del Ple davant dels regidors, amb pancartes al·lusives a la polèmica. A les portes de l’Ajuntament, Maria Teresa Ribot, de l’entitat veinal, assegura que no estan en contra d’Ethos sinó de que els treguin “el poc espai que tenim”. “Ethos necessita tota La Torre i no vol compartir espai”, diu, però per altra banda assegura que “no és l’entitat més adequada per l’espai que és”. Farrés, per la seva part, assegura que l’espai és ideal per Ethos perquè està compleix la normativa i no cal fer inversions.

Foto portada: Protesta a la plaça Sant Roc, aquest dimarts. Autor: J.d.A.