Foto portada: el parc del Nord, aquest divendres. Autor: David B.

A la segona anirà la vençuda?

La Junta de Govern local ha aprovat aquest dilluns un nou concurs d’idees pel futur Parc del Nord. L’any passat el primer va quedar desert. I el que va dibuixar la Comissió Parc del Nord fa dues dècades no es pot dur a la pràctica per obsolet.

L’Ajuntament va convocar un primer concurs, però només es van rebre dues propostes. Una molt minimalista i una altra molt urbana. Cap d’elles va convèncer els membres del jurat, i el concurs va quedar desert. Tota un gerro d’aigua freda per uns veïns que porten dues dècades reivindicant la gran zona verda entre la carretera de Castellar i el barri de Can Deu.
Llavors, era el juliol, el consistori es va comprometre a convocar un segon concurs d’idees. Finalment s’ha aprovat aquest dilluns. Segons fonts municipals, es convoca en el marc de la Unió Europea i tindrà “àmbit” internacional. El Col·legi d’Arquitectes ha col·laborat en la redacció del concurs i s’espera que aquest fet ajudi a rebre més propostes.

Quines directrius hi ha?

El parc del Nord ha de ser un corredor biològic de caràcter metropolità, vertebrant espais verds com el bosc de Can Deu i el Parc Agrari o el parc de la Clota, dins el riu Ripoll. El tinent d’alcalde de Cohesió Territorial, Juli Fernàndez, sosté que es conjuguen dues visions: una més ecològica i una altra més d’ús ciutadà. “Volem un parc que sigui un referent de comarca”, diu el regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero.

Fases

Inicialment el concurs està obert. Hi haurà una primera selecció de sis projectes en dues categories. Per un costat, s’escullen tres projectes en base a la proposta-idea. Per altra banda, tres més valorats per l’experiència professional en obres similars. Els sis finalistes rebran 4.000 euros de premi. A la següent fase, hi haurà una exposició dels projectes ja més desenvolupats, en una jornada oberta i a través del web. La ciutadania podrà dir-hi la seva. Finalment, però, l’última paraula la tindrà el jurat.

Les obres, no abans de la tardor de 2019

En cap cas, les obres del Parc del Nord començaran abans que acabi aquest mandat, al maig de 2019. Per tant, l’execució del projecte dependrà del següent consistori (més info: ‘Les obres del Parc del Nord, per al nou govern‘). El consistori té ara per ara 2,7 milions reservats per aquesta intervenció del pla extraordinari d’inversions que es va fer pel superàvit del 2016. La inversió total serà d’entre 15 i 20 milions d’euros.

Foto portada: el parc del Nord. Autor: David B.