Foto portada: paper encolat al carrer dels Reis Catòlics. Autor: J.d.A.

Record a l’activista ambientalista Berta Cáceres

Aquest dimarts el carrer dels Reis Catòlics de Sabadell, al barri de la Creu de Barberà, s’ha llevat com a carrer de la Berta Cáceres. El paper i la cola han tapat les plaques tradicionals d’aquesta via en record a l’activista ambientalista assassinada el passat dijous a Hondures.

L’acció coincideix en el calendari amb el 8 de març, Dia Internacional de la Dona. Tampoc és coincidència l’elecció del carrer dels Reis Catòlics, sobretot per la seva política exterior en relació a les comunitats indígenes americanes. Els papers encolats defineixen a Berta Cáceres com “activista assassinada per les seves idees ambientalistes i a favor dels drets dels indígenes”.

Qui era Berta Cáceres?

Cáceres va ser una líder indígena de l’ètnia lenca, feminista i activista del medi ambient hondurenya. Entre la seva trajectòria, Cáceres va lluitar contra una presa hidroelèctrica, va cofundar el Consell Cívic d’Organitzacions Populars i Indígenes d’Hondures per a lluitar contra la privatització dels rius. Va denunciar sovint les mancances dels sistemes sanitaris i agrícoles del seu país, i es va oposar a l’establiment de bases militars dels Estats Unitats a Hondures. Però la seva fita principal és la lluita contra la presa d’Agua Zarca. La comunitat lenca té un especial vincle amb els rius i el medi ambient. Entre altres accions, l’any 2013 van bloquejar durant més d’un any les carreteres d’accés a les obres de la presa per evitar el moviment de maquinària. Després d’anys de mobilitzacions, va provocar que els inversors xinesos i les empreses dependents del Banc Mundial marxessin del projecte. El projecte, ara per ara, està aturat.

L’any 2012 va rebre el premi Shalom a Alemanya. L’any 2014 va ser finalista del premi Front Line Defenders a Itàlia i l’abril de l’any passat va rebre el premi mediambiental Goldman, el màxim reconeixement mundial per a activistes del medi ambient. Era mare de quatre fills i va ser assassinada la setmana passada a casa seva. Els seus assassins van forçar les portes del seu habitatge, on van entrar amb armes de foc. Una setmana abans, Cáceres havia denunciat que quatre dirigents de la seva comunitat havien estat assassinats i altres amenaçats. Milers de persones van assistir al seu enterrament el dia 5 de març, convertint-se en tot un homenatge popular. La seva filla Berta Isabel demana una investigació internacional dels fets, denunciant la persecució d’empreses i autoritats locals a la seva mare. De moment, hi ha tres detinguts.

L’any 2014 Hondures va ser el país amb més assassinats d’activistes ambientals, segons l’informe ‘¿Cuántos más?‘ de l’ONG britànica Global Witness. Entre els anys 2002 i 2011 van haver-hi 111 assassinats.

Acció de les joventuts d’Esquerra

A mig matí, les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya han fet públic que l’acció duu la seva signatura. Amb motiu del 8 de març, han volgut visibilitzar diverses dones. A part del carrer dels Reis Catòlics rebatejat com a carrer de la Berta Cáceres, han visibilitat una desena de dones més, com Rosa Parks o Clara Zetkin. Les JERC han substituït els noms de carrers de “caràcter feixista, monàrquic o religiós” per noms de dones que “han estat importants en la història de la humanitat per la seva implicació en la defensa dels drets socials”.

Membres de les JERC han estat també a les estacions de tren i instituts de la ciutat lliurant fulls volants amb dades estadístiques que mostren la desigualtat entre sexes. Creuen que “el procés de construcció del nou Estat és una oportunitat perquè les dones siguem protagonistes”.

Foto portada: paper encolat al carrer dels Reis Catòlics. Autor: J.d.A.

Comments are closed.