Centre obert Torreromeu

Resistències a la instal·lació d’un centre obert per a infants a la Plana del Pintor

  • Veïns de la zona nord porten recollides més de 1.400 signatures contra la instal·lació a l’antic Jonqueres.

  • El centre obert dóna servei a infants i joves després de les classes. Hi ha mitja dotzena a tota la ciutat.

Es tracta d’espais on assisteixen infants i joves després de les classes. Tenen educadors socials i s’hi fan jocs i altres activitats lúdiques i didàctiques. El consistori té un pla per passar de sis a 10 abans de finals del mandat i vol ubicar-ne un a la Plana del Pintor, al costat de l’IES Jonqueres i en una de les zones calentes de la convivència a la ciutat.

El projecte passa perquè la vocalia de carnaval de l’AA.VV Plana del Pintor deixi les precàries instal·lacions i es traslladi a un altre local. Després s’han de fer obres, valorades en uns 350.000 euros. Tot i així, però, han començat a córrer rumors al barri, interpretant que un centre obert portarà persones amb dependències, o només d’un grup ètnic, a la zona.

Robles (AA.VV Plana del Pintor): “no cedirem”

L’associació de veïns hi està en contra. El seu president, Emilio Robles, assegura que “no cedirem”. Manté que “tenim a la zona un problema de mal comportament i creiem que no és el lloc més adequat per a fer un centre obert. Si ha de donar servei a tota la zona nord, hi ha set barris i molts espais on es pot ubicar aquest servei”.

Tenim un problema de convivència a la Plana del Pintor des de fa 30 anys i cada cop va a pitjor. Hem fet moltes reunions, amb aquest govern i amb els anteriors. A més, hi havia un compromís de fer un casal d’avis a l’antiga escola Jonqueres, que no es va complir. Ara no cedirem. No volem el centre obert en un punt calent com aquest”, finalitza Robles.

Diverses desenes de veïns s’han concentrat aquest dijous contra la instal·lació a la plaça Sant Roc. A més, tenen recollides 1.400 signatures contra la instal·lació del servei, que seran registrades dilluns vinent.

Fernàndez (Acció Social) demana calma

El regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, explica que els centres de tarda donen servei a infants d’entre tres i dotze anys. A mig termini, donaran servei també a adolescents fins els 18 anys.

Es tracta de famílies que necessiten suport per millorar el seu èxit escolar i que així poden fer deures de forma assistida o jocs d’educació amb valors. No hi van famílies conflictives ni de cap ètnia concreta. És important no dir mentides en aquests temes. Hi ha dades objetives que mostren com els centres oberts són un instrument privilegiat en la lluita contra el fracàs escolar”, rebla l’edil, representant també del govern a la zona nord.

Fernàndez demana a l’entitat veinal baixar els decibels i assegura que van visitar amb ell el centre de tarda de Torre-romeu, amb gairebé tres dècades de bona feina, explicant-nos en que consisteixen els equipaments. “Les dificultats a la Plana del Pintor no són noves. Però aquest servei reforçarà l’èxit escolar a zona”, mostra convençut.

Preguntat a tal efecte per iSabadell, l’encara president del consell de districte 3, ara regidor no adscrit a cap partit, Carles Bosch, va assegurar dijous que la concentració de serveis assistencials en un mateix punt de la zona pot ser perjudicial. Bosch apunta que en el mateix espai s’hi troba la biblioteca del nord, les piscines municipals, la sala polivalent, l’institut i ara s’hi vol fer el centre obert. Creu que caldria esponjar més els serveis en altres zones per evitar “guettos”. Fernàndez li respon: “els equipaments s’instal·len on són més necessaris i on l’administració té locals. A la zona nord en tenim un a Can Deu i més al sud un altre a la Concòrdia. Ara necessitem un que doni servei a la Plana del Pintor, Torrent del Capellà i la zona sud de Ca n’Oriac. I els hem d’instal·lar on hi ha necessitat i on hi ha locals. És el millor espai possible i dignificarà la zona”, argumenta el regidor.

Foto portada: concentració contra el centre obert, aquest dijous davant l’Ajuntament. Autor: David B.