Maqueta de com a de quedar el futur complex de gent gran i promoció d'habitatges socials a La Roureda. Autor: cedida.

La reurbanització de La Roureda, a punt per ser aprovada al ple municipal

La transformació del barri de La Roureda cada vegada és més a prop. El ple municipal d’aquest dimarts, altre cop per via telemàtica, debatrà la seva aprovació provisional (la definitiva no serà fins que la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Arc Metropolità de Barcelona li doni llum verda). El regidor d’Acció Social i Habitatge, Eloi Cortés, ha destacat els principals punts forts d’aquest pla urbanístic després de treballar-lo en la darrera Junta de Portaveus. A trets generals, les obres començaran l’any que ve, es materialitzaran per fases, duraran dos anys i tenen un pressupost que frega els 28 milions d’euros.

L’Ajuntament va presentar l’avantprojecte del Pla de Millora Urbana de La Roureda fa una mica més de sis mesos i, demà, dimarts 11 de gener, els diferents partits polítics debatran la seva aprovació provisional al ple municipal (més info: ‘L’Ajuntament destinarà 28 milions a fer 150 pisos i un nou complex de gent gran‘). El regidor d’Acció Social i Habitatge, Eloi Cortés, ha recordat que la remodelació d’aquesta zona anirà destinada a la construcció de diverses promocions d’habitatge protegit i un nou (el quart) complex de gent gran. La urbanització de La Roureda, però, no començarà fins el 2023 i és previst que les obres durin dos anys, aproximadament.

Gairebé 400 habitatges de protecció oficial en règim de lloguer

En aquest sentit, el calendari està dividit en fases i començarà amb una primera construcció de 50 pisos de protecció oficial, que es podrà ampliar fins a un màxim de 380. Pel que fa al complex de gent gran, s’hi construiran prop de 100 habitatges adaptats d’entre una i dues habitacions amb zones de socialització. Cortés ha apuntat que “cada cop tenim una població més envellida” i per això aposten per generar aquests tipus de serveis. En aquest sentit, assegura que és un servei “d’èxit” perquè sempre té demanda i reproduirà un sistema que ja funciona als complexos de Sant Oleguer, del Parc Central o el complex Alexandra.

El Pla de Millora Urbana de La Roureda també preveu ubicar una oficina de serveis municipals, espais per a entitats, una darrera peça comercial que es gestionarà a través d’un concurs públic, una desena d’espais verds així com també un nou parc que envoltarà tot el sector. En total, la remodelació urbanística afecta 30.000 metres quadrats ubicats a la sortida de la Ronda Oest i té un pressupost que s’atansa als 28 milions d’euros. En cas que el ple de gener doni llum verda a aquest pla, l’aprovació serà provisional; ja que el document es remetrà a la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Arc Metropolità de Barcelona per a la seva aprovació definitiva.

“La pandèmia ens ha ajudat a detectar millor les necessitats dels joves”

Per la seva banda, la tinenta d’alcaldessa de Feminismes, Benestar Animal i Participació, Marta Morell, també està pendent del ple d’aquest dimarts. Morell espera que el ple municipal “aprovi per unanimitat” el nou Pla Local de Joventut; una eina que pretén cobrir les necessitats dels joves en els pròxims quatre anys, com l’acompanyament emocional o l’erradicació de la violència masclista, tal com ha apuntat Morell en vista d’una enquesta realitzada a 500 persones d’entre 15 i 29 anys. En aquest cas, no hi ha un pressupost fixat o una bateria d’accions concretades, sinó que el pla es materialitzarà de manera progressiva en funció de les necessitats del moment.

Foto portada: Maqueta de com ha de quedar el futur complex de gent gran i promoció d’habitatges socials a La Roureda. Autor: cedida.