La zona on hi ha hagut els moviments de terres, al costat de FGC Can Feu-Gràcia. Autora: J. Ramon

Retrets ambientals a la solució per evitar inundacions als FGC de Can Feu-Gràcia

El soterrament dels FGC a Can Feu-Gràcia continua generant polèmica; aquesta vegada per les obres que busquen evitar inundacions al voltant de l’estació. Fins a sis entitats de Sabadell s’han unit per elaborar un manifest conjunt on qüestionen aquests moviments de terra que han obert un forat de sis metres d’altura a l’entorn del castell de Can Feu. L’actuació ha anat a mans de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, qui ha licitat i executat les obres, i l’Ajuntament defensa que d’aquesta manera es garanteix la seguretat ferroviària i es preveuen possibles accidents per inundacions de les vies.

Veïns i entitats de Can Feu i de Gràcia així com les plataformes mediambientals ADENC i Soterrament Ferrocarrils Ara! han denunciat que els moviments de terra al costat de l’estació han hipotecat el terreny per fer-hi qualsevol projecte verd a sobre. La solució que l’Ajuntament, FGC i la Generalitat van trobar per evitar inundacions a les vies no ha agradat al col·lectiu ecologista i per això exigeix respostes: l’obra està acabada o és provisional? Han fet un estudi mediambiental previ? S’han fet les prospeccions arqueològiques adients? La zona està catalogada com a Parc Urbà i també com a zona d’interès mediambiental paisatgístic, fet que xoca frontalment amb l’impacte visual de l’emplaçament.

“Aquí s’ha fet una solució, teòricament provisional però que pot durar anys, per evitar inundacions als Ferrocarrils. Però això ha anat en perjudici d’altres temes, com és el de conservar uns camps i un paisatge que ha de ser el futur Bosc de Can Feu”, critica un dels representants de l’Agrupació de Veïns de Gràcia, Miquel Casanovas.

L’Ajuntament està buscant el dia perquè els tècnics de FGC, que és qui ha licitat i executat les obres, puguin reunir-se amb els manifestants. De moment, però, fonts municipals matisen que el que s’ha fet és eixamplar l’àmbit del torrent per poder emmagatzemar l’aigua en casos de tempesta violenta i intensa. D’aquesta manera, diuen, s’augmenta la capacitat del torrent per absorbir l’aigua durant unes hores i després passar-la al col·lector sense que es quedi estancada més enllà d’unes hores. Neguen que tingui cap efecte per al veïnat, però aquest tem que això comporti molèsties com mosquits, brutícies i males olors: “Això ja passa als peus del castell, que s’omple d’aigua després de les pluges i s’hi queda estancada durant dies i inclús setmanes”, recriminen.

La zona on hi ha hagut els moviments de terres, al costat de FGC Can Feu-Gràcia. Autora: J. Ramon
La zona on hi ha hagut els moviments de terres, al costat de FGC Can Feu-Gràcia. Autora: J. Ramon.
La zona on hi ha hagut els moviments de terres, al costat de FGC Can Feu-Gràcia. Autora: J. Ramon
El recol·lector d’aigua, al costat de FGC Can Feu-Gràcia. Autora: J. Ramon.
La zona on hi ha hagut els moviments de terres, al costat de FGC Can Feu-Gràcia. Autora: J. Ramon
La zona on hi ha hagut els moviments de terres, al costat de FGC Can Feu-Gràcia. Autora: J. Ramon.

La resta de signants (Associació Cultural Can Feu, Moviment Veïnal del sector Planetes, l’ADENC, l’Associació de Veïns de Can Feu i la plataforma Soterrament FGC Ara!) afegeixen que no se’ls ha comunicat absolutament res al respecte i sospiten que les obres es van fer a finals d’estiu perquè passessin desapercebudes i ningú tingués ocasió de dir res. El vicepresident de l’ADENC, Adrià Garcia, afegeix que “aquestes obres atempten contra la protecció mediambiental de la zona” i per això exigeix una reunió amb l’Ajuntament. A l’espera de resoldre els seus dubtes en aquesta trobada, tenen clar que aquests moviments de terra han hipotecat la zona, ja que el fet d’haver tret la terra orgànica del torrent ja no permetrà fer créixer el Bosc de Can Feu que hi imaginaven.

Més info:

Foto portada: la zona on hi ha hagut els moviments de terres, al costat de FGC Can Feu-Gràcia. Autora: J. Ramon.

Comments are closed.