Bertha von Suttner Sabadell

Sabadell dedica una plaça a la primera premi Nobel de la pau

El barri de Castellarnau ja té un nom més vinculat a la cultura de la pau en el seu nomenclàtor. Aquest dissabte s’ha inaugurat la plaça de Bertha von Suttner, activista per la pau i primera premi Nobel de la Pau. La reclamació ha estat llarga i liderada per la coordinadora Un altre món és possible.

Diverses entitats de tot tipus havien reclamat un carrer o plaça per a l’activista i pacifista austríaca Bertha von Suttner, que aquest any ha tingut un marcat protagonisme en els actes vinculats al Dia Internacional de la Dona. Finalment, el moment ha arribat i al barri de Castellarnau, al costat dels carrers de Gandhi, Martin Luther King, Bertrand Russell o Milena Jesenská ja hi ha la plaça de Bertha von Suttner.

Qui era Bertha von Suttner?

Von Suttnern va ser una aristòcrata de l’imperi austro-hongarès nascuda a Praga que va fer un tomb al pensament de la seva època i condició social. Lliurepensadora i agnòstica, va iniciar i liderar diverses reivindicacions pacifistes, bàsicament contra el rearmament i en defensa de la pau. L’any 1905 va ser escollida com la primera Nobel de la pau. El seu llibre Abaixeu les armes! és una referència del pacifisme (més info sobre Bertha von Suttner a ‘Periodismo Humano‘)

“Compromís individual”

La representant de la Coordinadora Un altre món és possible, Montserrat Torruella, ha aprofitat el reconeixement per demanar “compromís individual” a la ciutadania per “exigir respecte als Drets Humans”. “Cal desaprendre el bel·licisme”, ha afegit Torruella, en un acte amb poesia i el violoncel de Lluis Heras i on els voluntaris de la coordinadora han repartit una dotzena de llençols amb la paraula ‘pau’ impresa en diversos alfabets i idiomes entre la quarantena de persones que han assistit a l’acte.

Desitjos de pau. Autor: J.d.A
Desitjos de pau. Autor: J.d.A

L’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, ha assegurat que “és un honor que la ciutat tingui un lloc dedicat a Von Suttner” i ha reconegut la baixa presència de dones en el nomenclàtor municipal.

És important que en una ciutat amb activistes com Fidela Renom o Teresa Rebull hi hagi un espai així”, ha afegit. “Malauradament avui la violència és present arreu, a molts països i a moltes ciutats, també a moltes llars de la nostra ciutat. El que fem avui és un crit a no resignar-nos”, ha finalitzat.

L’acte ha acabat amb la descoberta del monòlit dedicat a Von Suttner. ‘Cada guerra és el germen de la següent. Només el desarmament, la reconciliació i la no discriminació dels altres aturarà les guerres’, és la cita escollida pel monòlit que ja és present a Castellarnau, barris amb diversos carrers vinculats al pacifisme.

Foto portada: Montserrat Torruella i Juan Carlos Sánchez, aquest dissabte. Autor: J.d.A.

Comments are closed.