Merinals: fumata blanca per la rehabilitació

Hi haurà rehabilitació amb el beneplàcit dels veïns. Així es deriva de l’assemblea de veïns dels Merinals que ha ratificat l’acord entre l’Agència de l’Habitatge i l’Ajuntament per millorar els blocs que tenen patologies estructurals sense enderrocar-los i fer nous habitatges.

En resum, 5,7 milions d’inversió pública i 1,1 milions que haurien de posar els veïns.

  • L’administració preveu invertir 1,7 milions per rehabilitar els edificis.
  • A més, cada comunitat decidirà si instal·la ascensors, pagant-ne l’Agència de l’Habitatge el 60 per cent (1,6 milions en total) i sufragant el 40 per restant cada família, durant 15 anys.
  • A banda, la Generalitat es compromet a invertir 2,6 milions en l’espai públic del barri, que passarà a ser titularitat de l’Ajuntament al 100 per cent.

Els veïns han ratificat aquest dilluns l’acord, al que es va arribar a través dels informes del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). De 61 vots, 57 han estat favorables i quatre en contra.

Cronologia d’una rehabilitació

Els Merinals és un dels coneguts com a barris d’ADIGSA, l’empresa pública que va heretar polígons d’habitatge fets durant el desarrollisme franquista, amb grans defectes constructius.

  • Durant els anys 90 del segle passat, a causa de l’aluminosi i altres problemes estructurals es va aprovar l’enderroc d’una bona part dels blocs amb problemes i la construcció de nous habitatges. Un procés que s’ha allargat dues dècades i que no es va acabar fins l’any 2019.
  • Però van haver-hi set blocs, 14 escales, 160 habitatges, que no van ser enderrocats. Les patologies eren menors, així ho van dictaminar els informes de l’època, i era suficient amb una rehabilitació. Són els pisos ara en qüestió.
  • Amb el pas dels anys la rehabilitació no va ser tan reeixida. Els habitatges han tornat a tenir problemes. L’any 2018 pren força la seva reivindicació, a través de l’Associació de Veïns i d’una nova comissió de veïns afectats directament pel problema. Es mobilitzen als carrers i als despatxos, i situen el problema dels seus pisos a l’agenda pública.
  • L’any 2019, amb el nou govern municipal i amb posició preminent de l’ara consellera de Justícia Lourdes Ciuró fent de pont amb el govern català, veïns, Ajuntament i Agència de l’Habitatge signen un acord per estudiar el cas. Hi ha dues opcions: enderroc i construcció de nous veïns, el que volen els afectats, o rehabilitació. Es farà un estudi independent, que s’encarrega, no sense polèmica, al Col·legi d’Arquitectes. Totes les parts es comprometen a acceptar el resultat.
  • A començaments de l’any 2021, l’informe es publica i és clar: els arquitectes aposten per rehabilitar els pisos.
  • Al març del 2022, la Generalitat posa números i pressupost al pla: set milions, dels quals els veïns n’hauran de sufragar una part, si en volen tenir: els ascensors.

Aquest és l’acord que s’ha portat a votació, i s’ha ratificat, aquest dilluns. “L’acord ens permet posar fil a l’agulla per buscar solucions a un problema que el veïnat arrossega fa anys”, assegura el regidor d’Habitatge, Eloi Cortés. Es preveu que les obres puguin començar al llarg de l’any 2023 i acabin cap a l’any 2025.

Foto portada: operaris dins d’un dels pisos amb problemes, fa alguns anys. Autor: David B.

Comments are closed.