Foto portada: el carrer de la Rosa, fa uns dies. Autor: David B.

Acabades les obres, l’Oficina del Centre vol reactivar el casc antic de Sabadell

L’entrada en funcionament de la nova estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya al Passeig de la plaça Major el mes de setembre posarà punt i final a dues dècades d’obres al centre de Sabadell. Acabats els llargs treballs, l’Oficina del Centre, que agrupa els principals agents de la zona, es planteja ara com reactivar el casc històric de Sabadell.

El diagnòstic que fa aquest conjunt d’entitats és clar: passades dues dècades de l’inici de les grans inversions públiques, aquestes no han revertit en posicionar el Centre com un espai singular. Més aviat al contrari: l’evolució del Centre, i de Sabadell, des dels anys 90 del segle passat fins el moment actual ha estat decreixent. La llarga recessió econòmica, l’acumulació de les incòmodes obres a la via pública, la pèrdua de referències locals ( desaparició de Caixa Sabadell, canvis en la propietat de CASSA o del Centre d’Esports) i el mal nom de la corrupció política han passat factura a la ciutat de Sabadell, que ha perdut autoestima. A més, la globalització i l’auge de Barcelona com a conurbació del segle XXI han minvat singularitat a la capital vallesana.

Però arribats a aquest punt, la ciutat, i el seu centre, mantenen potencialitats. Algunes que funcionen de forma gairebé natural, com la Rambla, un gran bulevard comercial amb els principals operadors nacionals, estimat per la gent i que marca els usos ciutadans de Sabadell. I per una altra banda, tot un seguit de carrers, que conformen l’anomenat casc antic, que poden jugar nous usos i eixamplar el Centre. Amb uns 20.000 usuaris del tren cada dia de l’any entrant i sortint del Passeig de la plaça Major, l’Oficina de Dinamització del Centre aposta per reactivar en els propers temps zones com, a una banda, els carrers de la Rosa, Sant Antoni, Sant Quirze, Advocat Cirera o la  plaça Marquilles i, a l’altra banda, Mestre Rius, Borriana, Palanca o la plaça de l’Àngel. Tots, o gairebé, carrers per a vianants. Creuen que amb una aposta decidida però delicada es pot generar un espai urbà de qualitat, amb comerços singulars i terrasses acollidores en carrers històrics associats a la iconografia clàssica de Sabadell. Un espai que pot tenir un encant pels ciutadans de dins i fora de Sabadell. Tot a poques desenes de metres de la Rambla, però amb la voluntat de trencar la tradicional forma de moure’s sabadellenca: baixar i pujar la Rambla, tot generant no1616us itineraris.

Ajuntament i propietaris, clau

En aquest sentit, l’Oficina defineix com a vital la implicació de dos operadors. Per un costat, l’Ajuntament, que hauria d’activar l’atorgament de llicències, flexibilitzant, per exemple, la instal·lació de bars amb música en directe, terrasses o comerç singular. Caldria també generar espais comuns entre els operadors culturals (museus municipals, Museu del Gas, Museu Paleontològic, Espai Cultura, Alliance Française…). El consistori té un paper clau més: la planificació i la gestió de la mobilitat: per on passa el bus, el trànsit de quins carrers es pacifica o com s’estableixen les zones de càrrega i descàrrega. El president de l’Oficina del Centre, Jordi Molins, demana “valentia” i reconeix bones intencions al tinent d’alcalde del ram, Maties Serracant. Per altra banda, des de l’Oficina es jutja imprescindible el paper dels propietaris que, a la llarga, serien els llargs beneficiats si el casc antic es reactiva, ja que els seus immobles, els lloguin o els venguin, es revaloritzaran. “Acabat el temps de les pedres, és el moment de la gestió del Centre”, assegura el coordinador de l’oficina, Jordi Obradors.

2 Comments