Pintades sobre els murs de protecció, al carrer d'Alemanya. Autor: ACN.

L’Ajuntament destinarà 220.000 euros per treure els blocs de formigó del carrer Alemanya

L’Ajuntament destinarà 220.000 euros per retirar els blocs de formigó i l’estructura d’acer que subjecta la façana de l’antiga fàbrica Bosser, al carrer Alemanya, al Centre, que està protegida perquè conté unes arcades. El consistori va concedir una llicència d’obres al 2011 per a fer-hi habitatges però preservant la façana, motiu pel qual es va instal·lar un sistema de subjecció per a poder treballar des de dins. Però la promoció, que ha patit diversos canvis de constructora, va quedar aturada l’any 2018, ocupant espai i enlletgint els carrers, segons denuncien els veïns. Ara, l’Ajuntament ha decidit que tirarà endavant amb els treballs per dignificar l’entorn de la fàbrica i que girarà el rebut a l’empresa propietària del solar.

Els propietaris de l’antiga fàbrica van rebre la llicència d’obres al 2011, un espai situat al Centre a la cantonada dels carrers Alemanya i Ferran Casablancas. L’objectiu era aixecar una promoció d’habitatges que havia de respectar la façana, protegida pel seu interès històric, i que s’eleva uns cinc pisos d’alçada.

Els murs de protecció, al carrer d'Alemanya. Autor: ACN.
Els murs de protecció, al carrer d’Alemanya. Autor: ACN.

La protecció havia d’incloure la preservació d’uns arcs, on s’hi preveia instal·lar un conjunt de vitralls que donarien personalitat al conjunt. Per aquest motiu, es van instal·lar uns blocs de formigó provisionals per sostenir l’estructura d’acer que garantiria que la paret no col·lapsés, uns blocs que es van ubicar en el cas del carrer Ferran Casablancas a la vorera que tocava just a la fàbrica, anul·lant-la, i en el carrer Alemanya al cantó oposat del carrer, eliminant places d’aparcament.

“El projecte no compleix la normativa urbanística del barri per edificar, ni alçada ni volumetria, i creiem que el fet d’haver de respectar la façana és per poder obtenir el màxim nombre d’habitatges”, assenyala Joan Rodríguez, membre de la Plataforma d’Afectats Bosser, un grup de veïns que s’han organitzat per reclamar la retirada de tots els elements de la via pública.

Tot i que les obres van començar al 2014, va patir un seguit d’aturades i canvis d’empresa constructora, i des del maig de 2018 està completament aturat, deixant entreveure des de les finestres exteriors l’esquelet de la promoció a mig fer.

L'antiga nau Bósser, al Centre. Autor: ACN.
L’antiga nau Bósser, al Centre. Autor: ACN.

Amb cinc anys sense activitat i amb els elements interposant-se en el seu dia a dia, els veïns s’han organitzat per reclamar la retirada dels blocs, així com de la tanca perimetral, que de retruc deixa inactiu dos passos de vianants en un tram per on hi passen molts escolars. Per fer-ho, han fet pintades als blocs i han penjat cartells als balcons, a més de constituir-se com a plataforma i traslladar el seu malestar al consistori.

Intervenció municipal

L’Ajuntament assegura que el Pla General de 1993 ja contemplava que es puguin fer pisos en aquell solar amb la mateixa alçada que l’antiga fàbrica, però el problema és que la llicència atorgada per fer les obres ja ha caducat. Per aquest motiu, s’ha optat per posar fil a l’agulla i retirar els sistemes de subjecció.

“L’Ajuntament ha iniciat el procediment per adjudicar l’obra i retirar els blocs, uns treballs que assumirà però que de manera subsidiària ja es reclama a l’empresa propietària del solar”, explica la regidora de Desenvolupament Urbà, Mar Molina. Consistiran en retirar els blocs de la via pública i traslladar els sistemes de subjecció a l’interior de la propietat, un fet que implicarà accedir a l’interior de l’espai i que pot generar un nou problema.

“Sospitem que la partida és curta i que la licitació quedarà deserta, però que a més la propietat posarà problemes, un fet que pot allargar el procediment molt en els jutjats”, augura Rodríguez.

Foto portada: pintades sobre els murs de protecció, al carrer d’Alemanya. Autor: ACN.

Comments are closed.