El Passeig de la Revolució de Sabadell. Autor: Street View

La reforma del Passeig de la Revolució començarà a finals d’any

Es tracta d’un dels racons més singulars de Sabadell, entre el barri de Covadonga i la carretera de Caldes, cap al riu Ripoll. Poc conegut entre la majoria de la ciutadania, però valorat entre el veïnat i els amants de la natura. El Passeig de la Revolució, més mal que bé, s’ha mantingut a la ciutat des d’abans de la (Revolució) Gloriosa de 1868, a qui deu el nom. Ara canviarà de cara.

Havia de ser el Passeig d’Isabel II. I ho va ser uns mesos, però finalment, a partir de 1868, es va imposar el nom del Passeig de la Revolució. S’havia començat a urbanitzar poc abans, l’any 1867. L’alcalde del moment, Feliu Vilarrúbias, va destinar a ell les multes imposades als detinguts arran de la revolta progressista de l’agost d’aquell any. En poc temps el Passeig de la Revolució va ser un dels carrers més vistosos de Sabadell. En parlava, amb nostàlgia al 1929, Marian Burgués, a Sabadell del meu record:

“La visió més poètica i reconfortadora de l’esperit dels habitants de la nostra vila era, sens dubte, tota la vorera que va del carrer de Quevedo, et per Passeig de la Revolució, fins a la Cobertera. […] Aquell passeig fet pel caminet ran de cingle fins a la Cobertera, era concorregut tohora. El panorama del riu Ripoll vorejat d’albes i pollancres, bardissars i canyes, falgueres i xèrries; aquells hortets tan diversament conreats com un mosaic i regats pel rec dels molins; les tonalitats de les terres de tintes roses i ocres i mangres i sienes dividits els colors per unes ratlletes de reguerotets, i bròquils i cols gegantes, blats de moro o herbetes com el peu trist, corretjoles i fanassa; els molins des del camí de la Salut fins al molí d’En Gall, ha estat tapat per a sempre. Ens hem deixat prendre un passeig magnífic.”

Durant el franquisme, va ser el Paseo de Santa Teresa. Fins 1985 quan la reforma del nomenclàtor impulsada pel consistori democràtic li va retornar el seu nom. Ja llavors els veïns el cuidaven i mantenien de forma desinteressada. I així, tot i que més mal que bé a causa de l’incivisme i la deixadesa, el Passeig de la Revolució ha arribat a avui dia.

A finals d’aquest any aquest carrer de vianants, ple de vegetació, i no gaire mantingut, serà reformat.

“L’arranjament del passeig coincidirà amb el 150 aniversari de la creació d’aquest espai i creiem que la millor manera de celebrar l’efemèride és remodelar aquest porta al riu Ripoll tan emblemàtica”, diu el regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero.

L’associació de veïns de Covadonga ha donat, a nivell general, el vistiplau al projecte, aquest dimecres. S’estudia, però, com museïtzar el passeig amb plaques explicatives. El regidor d’Espai Públic creu que abans que acabi l’any podran començar unes obres valorades al voltant dels 130.000 euros. Duraran unes poques setmanes i canviaran sobretot la vegetació a la zona.

En què canviarà el Passeig de la Revolució?

S’intervindrà en la vegetació de la timba i en la del camí, plantant noves espècies i incorporant el reg automàtic. Alguns arbres seran eliminats, i substituïts per d’altres. La il·luminació es renovarà, introduint il·luminació intel·ligent de color per reduir l’impacte en la fauna.

Elements com el mur i els bancs de pedra es restauraran. El paviment serà reposat i en els punts amb més pendent s’hi aplicarà sauló sòlid, per evitar-ne la degradació. A l’àrea de jocs infantils sobre el Passeig es canviarà l’arbrat, que representa un risc per a la seguretat, segons indiquen fonts municipals.

Foto portada: entrada al Passeig de la Revolució des de la carretera de Caldes. Autor: Google Street View.