Centre Cívic Creu Alta

Noves queixes per la taxa d’ús dels centres cívics

  • L’esplai la Branca i el Taller de Teatre del Centre Sant Vicenç afectats davant d’aquest fet.

  • Altres entitats com el moviment veinal s’han manifestat contra la taxa.

A principis d’any l’ajuntament va aprovar la implantació d’una taxa per l’ús d’equipaments municipals que ha entrat en vigor aquest mes de setembre. L’esplai la Branca i el Taller de Teatre del Centre Sant Vicenç, com moltes altres entitats, s’han vist afectades a causa d’aquest nou pagament.

Per això la Coordinadora Jove de la Creu Alta Llamps i Trons ha volgut denunciar amb un comunicat aquests fets. Consideren que la llei els eximeix de pagar la taxa:

Segons la llei orgànica 5.1: estaran exemptes en un cent per cent les activitats organitzades, gestionades i a càrrec d’entitats i associacions sense afany de lucre i que malgrat cobrar un preu d’activitat aquest sigui per cobrir en exclusiva el cost de la pròpia activitat (ja sigui en material fungible, etc.) i desenvolupades per voluntaris i voluntàries.

La Coordinadora realça el fet de que l’objectiu principal d’un centre cívic és ajudar al teixit social del barri i no el de crear un servei econòmic en temps de crisi. Alhora, pensen que l’ajuntament hauria de potenciar la política de col·laboració, i no entrebancs, ja que els voluntaris no haurien de perdre el temps gestionant un espai, sinó que el govern municipal hauria de donar facilitats per realitzar la seva tasca educativa. A més, des de La Branca admeten que només han posat traves per trobar una possible solució, i que el tema continua pendent.

Tenint en compte que asseguren no haver cap mena d’informació del succés per part del regidor Lluís Monge, sinó a través dels tècnics del mateix centre, fa uns dies van rebre un primer avís. En aquest se’ls informava que haurien de fer front a les taxes de les sales que han estar utilitzant aquest mes d’octubre. L’establiment d’aquesta taxa ve donada com una mesura per aturar les persones que feien negoci a través del Centre Cívic.

El que defensen des de Llamps i Trons per fer front als problemes d’utilització d’equipaments municipals és impulsar una solució a llarg termini, a través de la creació d’un espai autogestionat per entitats i la gent jove del barri, que promogui la cultura popular i en definitiva la cultura de carrer.

Altres queixes

Des del primer moment, la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell s’ha  mostrat bel·ligerant contra aquesta taxa. També entitats veinals a nivell individual. De fet, en els propers dies hi ha prevista una roda de premsa de diverses associacions veinals del Nord de la ciutat per mostrar la seva oposició a la taxa.

Foto de portada: Pol Berch