Reordenació urbanística important a Gràcia, amb epicentre a la fàbrica Germans Camps

L’Ajuntament començarà aquest dimarts el tràmit que ha de donar lloc a una operació urbanística al barri de Gràcia. Afecta la fàbrica Germans Camps, entre la carretera de Terrassa i la carretera de Molins de Rei. I comportarà la construcció d’uns 120 habitatges, un 30 per cent protegits, i conservar en part la fàbrica.

L’actuació és de calat. I en una zona destacable. 6.700 metres quadrats, entre la N-150 o carretera de Terrassa (just on deixa de ser la de Barcelona), la carretera de Molins de Rei, i el carrer Sant Jordi, a cavall entre el Centre i l’estació Can Feu-Gràcia dels Ferrocarrils de la Generalitat. De tot plegat en sortiran uns 120 habitatges, dels quals un 30 per cent seran de titularitat pública. I a nivell de carrer, sortirà un pas que ha de comunicar millor el Centre i l’estació.

Segons l’Ajuntament, es modificarà el Pla General per permetre conservar els elements “de més interès” de la Fàbrica Germans Camps. El planejament actual només contemplava l’enderroc i fer habitatges. Ara es farà el mateix número de pisos però conservant part de la fàbrica. Es preveu mantenir la façana, que ocupa la cantonada entre la carretera de Terrassa i la carretera de Molins de Rei, just davant on hi havia hagut el bar La Mata. I altres elements del conjunt com les naus amb façana al carrer Sant Jordi, d’estil noucentista.

El ple debatrà i es preveu que aprovi la modificació del Pla General, en fase inicial. Encara quedaran, anant ràpid, més d’un any de tràmits, potser més, abans que comencin les obres.

Línia continuista

L’actuació segueix la línia endegada fa uns anys per salvar parcialment patrimoni. Així es va fer amb la fàbrica Llagostera-Sampere, on ara hi ha l’Esclat, al barri d’Hostafrancs. En una línia similar, es va projectar un altre supermercat al barri de l’Eixample, a l’antic vapor de Cal Borni Duch. I també un conjunt residencial d’alt estànding al carrer Creueta, al Centre. Malgrat no haver-hi protecció, es va salvar la façana d’un despatx textil.

La fàbrica

El conjunt Camps Germans està catalogat al Pla Especial de Patrimoni (PEP-BAMAS), però amb la menor protecció possible, ja que només en té de documental (cosa que no impedeix els enderrocs). El nou Pla Especial de Patrimoni augmenta el grau a parcial. Es permet l’enderroc de bona part del conjunt però salvant la façana i les naus interiors.

La fàbrica va ser construïda a començaments del segle XX però al conjunt s’hi van anar afegint elements. L’any 1924 es va construir el despatx, la part més noble, obra de l’arquitecte Joaquim Manich, qui després va ser arquitecte municipal. Amb la guerra al mig Manich va ser l’autor de les escoles republicanes, l’escola unitària de Can Rull (l’actual escola d’adults) o les enderrocades a la Creu Alta, així com també de la Creu dels Caiguts que va col·locar-se al Racó del Campanar durant 40 anys. Tornant a la fàbrica Germans Camps, l’any 1940 Josep Firmat va projectar la construcció de les dues naus del carrer Sant Jordi que també quedaran ara dempeus.

Foto portada: les dues naus del carrer Sant Jordi, que quedaran dempeus. Autor: David B.

Comments are closed.