Foto portada: el president de l'AAVV Poblenou de la Salut, aquest diumenge al pati de l'escola Juan Ramón Jiménez. Autor: J.d.A.

Farrés sobre el consultori del Poblenou: “o s’obre o s’obre”

  • Multitudinària assemblea al Poblenou de la Salut entre mesures de seguretat al pati de l’escola Juan Ramón Jiménez. 
  • L’alcaldessa carrega contra ERC, a qui responsabilitza del tancament mentre PSC, Crida, Cs, Junts i Podem “donen suport al barri”.

Poques coses tenen a veure Marta Farrés i l’expresident català Carles Puigdemont. Però l’alcaldessa ha evocat aquest diumenge una de les frases cèlebres del gironí, quan va proclamar des del Parlament que no hi havia alternatives ni plans B: hi hauria “referèndum [d’independència] o referèndum”. Ara Farrés assegura que el consultori mèdic del Poblenou de la Salut tampoc té alternatives: “o s’obre o s’obre”. Farrés ha atacat durament a l’absent Esquerra Republicana, “els responsables de que el consultori es vulgui tancar”. 

Multitudinària assemblea al pati de l’escola Juan Ramón Jiménez del Poblenou de la Salut. Més de 200 veïns en un barri amb 1.800. I no han estat més per les mesures contra la pandèmia. De fet, les mesures preventives han estat tan exhaustives com inèdites: canvi de mascaretes a l’entrar a tothom qui no en portés de quirúrgiques, gel antisèptic obligatori, registre per escrit amb nom i telèfon de contacte i distància entre cadira i cadira. Un representant del Procicat ha avaluat les mesures. S’ha arribat al punt, deguda a l’alta assistència, que fins i tot s’ha demanat que només un resident per domicili es quedés a l’escola, per així facilitar que hi haguessin més famílies escoltant l’acte.

Notable assistència també a escala política. Desembarcament socialista: l’alcaldessa, els tres tinents d’alcaldessa (el diputat Pol Gibert, Montse González i Jesús Rodríguez), la regidora de Salut i també Eloi Cortés i Mar Molina. Set dels 10 regidors del PSC al Poblenou. 8 dels 11 regidors del govern presents, sumant-hi la portaveu de Podem, i segona tinent d’alcaldessa, Marta Morell. Des de l’oposició els portaveus de la Crida, Nani Valero, Ciutadans, Adrián Hernández, i el regidor de Junts per Sabadell Francesc Baró. Cap representant d’ERC, que té set regidors al ple i és el principal partit a l’oposició i governa a Catalunya amb Junts.

Foto portada: el president de l'AAVV Poblenou de la Salut, aquest diumenge al pati de l'escola Juan Ramón Jiménez. Autor: J.d.A.
El president de l’AAVV Poblenou de la Salut, aquest diumenge al pati de l’escola Juan Ramón Jiménez. Autor: J.d.A.

Protagonisme triple a l’escenari. El president de l’Associació de Veïns del Poblenou, Rubén Navarro, més de caire explicatiu, ha informat que el Servei Català de la Salut vol tancar de nou el consultori del barri. Ho han fet des de març per la pandèmia i ara es vol consolidar el tancament. “Seguim reivindicant la reobertura del CAP”, diu. Recorda que el barri té un percentatge important de gent gran, que el Poblenou està aïllat de Torre-romeu i que hi ha alternatives per mantenir el servei. En elles ha entrat Marta Farrés, qui ha avançat que l’Ajuntament sacrificarà l’ús de centre cívic de l’actual equipament per fer-ne només un consultori si així es manté el servei mèdic al barri. Però creu que tot plegat és una “excusa” perquè la major part dels centres d’atenció primària de Sabadell no tenen doble entrada ni sortida. En concret ha parlat del CAP Sant Oleguer. En clau política, ha assegurat que Podem, Ciutadans, Junts per Sabadell, la Crida i el PSC “donen suport al barri” i ha assenyalat que igual que es diu això també cal dir qui és el responsable del tancament, en tant que titular del departament de Salut:

“Hi ha uns que han pres una decisió i són Esquerra Republicana. No estan aquí avui. I s’ha de dir qui són. Cal recordar-ho. Els veïns s’han guanyat a pols aquest consultori i ara no es pot acceptar una excusa per tancar-lo”, ha assegurat.

 

L’Ajuntament i representants del CatSalut es reuneixen de nou aquest dilluns: “o s’obre o s’obre. No hi ha alternativa”, ha dit Farrés. El del Poblenou és l’únic consultori a Sabadell. És l’únic centre mèdic públic que està tancat a Sabadell des del passat mes de març. També és l’únic servei mèdic que tanca cada mes d’agost.

Navas (FAV): “guanyarem”

Finalment, el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell, Manuel Navas, ha encoratjat el veïnat a mobilitzar-se i ha reiterat que “no tancaran el consultori; ho lluitarem. Ens hem de mobilitzar perquè no pensin que ens importa un rave si el tanquen. Ens hem de mobilitzar. Sabem que mantenir el consultori obert costa quatre duros i que a més ho paguem amb els nostres impostos. Ni tan sols han tingut la vergonya de rebre’ns però seguirem lluitant i segur que guanyem”, ha dit.

Baró (Junts) demana mà esquerra a Salut

Unes 200 persones han seguit l’assemblea, que ha durat una hora. Els assistents han hagut de sortir de forma ordenada per mantenir la distància de seguretat. El proper ple municipal, dimarts, debatrà una moció en la mateixa línia, que es dona per aprovada vist el vist a l’assemblea. Així mentre ERC no ha assistit, sí ho ha fet un representant de l’altre partit que governa a la Generalitat, Junts per Catalunya. El regidor Francesc Baró ha assegurat a aquest digital que demanen mà esquerra i sensibilitat al departament de Salut per reobrir un servei en una zona aïllada i amb molta gent gran. Creu que hi ha marge de maniobra suficient per trobar un acord.

Foto portada: el president de l’AAVV Poblenou de la Salut, aquest diumenge al pati de l’escola Juan Ramón Jiménez. Autor: J.d.A.