Consultori Poblenou. Autor: Ajuntament / cedida

El CatSalut planteja tancar per sempre el consultori del Poblenou

El Servei Català de la Salut té previst consolidar el tancament temporal del consultori del Poblenou de la Salut, que per tant serà definitiu. Així ho va comunicar fa algunes setmanes l’administració catalana al veïnat i el govern municipal, qui demanen alternatives dins del barri. Salut argumenta que les instal·lacions no són adequades per la crisi de la Covid i que potencia les visites a domicili i al proper CAP La Serra. El moviment veïnal hi veu una ‘retallada’ en temps de pandèmia. 

Durant la primera onada de la pandèmia, el Servei Català de la Salut (SCS) va capgirar l’atenció primària a Sabadell fent un llarg llistat de canvis que s’han anat revertint en major o menor mesura. Vuit mesos després, l’únic dispositiu que segueix tancat del tot és el consultori del Poblenou de la Salut, dins el centre cívic del barri, que tenia un metge i una infermera al març, connectats a l’equip mèdic del CAP La Serra, a Torre-romeu. Al març el consultori es va tancar i es van enviar els pacients a Torre-romeu, com es fa cada mes d’agost. Però l’antic CatSalut, ara SCS, planteja ara tancar del tot el consultori, que ja no obrirà les portes.

Així es va comunicar fa algunes setmanes als veïns i l’Ajuntament i així ho reiterava de nou la gerent de l’Àmbit Metropolità Nord de l’ICS, Anna Aran, en una carta dirigida a la regidora de Salut, el passat 2 de novembre. Durant la pandèmia el consultori s’ha tancat perquè “no es pot garantir una atenció segura”. La novetat aquí:

“La pandèmia ha obligat a fer canvis en el model d’atenció primària i comporta repensar arquitectònicament els CAP on la seguretat del pacient i dels professionals és el més important. En aquest context, no serà viable tornar a obrir un Consultori com el del Poblenou”.

Per tant, ras i curt, el consultori tanca per sempre. Arquitectònicament i a nivell humà un petit consultori amb dos professionals no permet les adaptacions que l’atenció al malalt Covid i no Covid precisa en els CAP.

Què ofereix el CatSalut a canvi?

Reforçar l’atenció a domicili, que ja ha pujat un 62 per cent en infermeria i un 32 per cent en medicina en el darrer any. Especialment es tracta de pacients crònics o amb dificultats per desplaçar-se. I mà oberta, però aquí hauria d’entrar i pagar l’Ajuntament, finançar la gratuïtat del bus (línia 4 i 44) entre el Poblenou i Torre-romeu per anar al metge, com s’ha fet tot sovint quan el consultori tancava per vacances.

El Servei Català de la Salut argumenta que amb l’actual emplaçament és impossible tenir dos circuits separats, per a pacients Covid i per a pacients no Covid, ni a nivell arquitectònic ni a nivell humà. Per tot plegat, es concentra l’atenció al CAP La Serra, on hi ha tot un equip al complet (medicina general, infermeria, pediatria, psicologia o psiquiatria) I tot tenint en compte a més que és l’àrea bàsica sanitària més petita de Sabadell, que no arriba a 9.000 pacients.

L’Ajuntament vol un nou emplaçament

El govern municipal sosté que si l’actual consultori no garanteix la seguretat, es busqui un nou equipament dins del mateix barri on es pugui prestar l’atenció sanitària. És a dir, abans de tancar el consultori i concentrar l’atenció a Torre-romeu, buscar un altre espai. En la carta del 2 de novembre, la gerent sanitària no entra a valorar aquesta possibilitat.

Mobilitzacions veïnals

L’anunci del tancament no ha caigut bé entre el moviment veïnal. Ni l’Associació de Veïns del Poblenou ni la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell hi estan d’acord i plantegen mobilitzacions, tot i que de moment són més telemàtiques que presencials.

Foto portada: consultori Poblenou. Autor: Ajuntament / cedida