Foto portada: el portaveu de l'Associació del Poble del Sud, Ramón Giménez, aquest dijous. Autor: cedida.

El Mercat de Campoamor compleix 40 anys entre la nostàlgia i la reivindicació

Acte commemoratiu i reivindicatiu del quarantè aniversari del Mercat de Campoamor, obert durant el primer mandat de l’alcalde Antoni Farrés i que llangueix encallat en un carreró sense gaire sortida. Després de portar-ho al seu programa, l’actual govern municipal va obrir la porta a posposar el tancament que tenia previst per la llotja del sud, però no hi ha grans moviments a l’horitzó en cap direcció.

El quatripartit va aconseguir uns fons europeus per rehabilitar el Mercat de Campoamor, també conegut com a ‘Merca 80’, inaugurat l’any 1982 i que no ha tingut gaires inversions des de llavors. La mostra és que almenys des del 2007 el PSC proposava una rehabilitació que mai s’ha acabat produint. El cas és que amb Mercadona, Lidl, Dia i altres grans superfícies alimentàries a la zona, el Mercat fa anys que decau sense grans projectes. Sempre ha tingut dificultats però fa almenys 10 o 15 anys que no és cap punt de trobada a la zona sud.

El govern quatripartit volia convertir el Mercat 80 en una mena de mercat intercultural, com internacional s’ha convertit la ciutat però encara més els barris del sud aquest segle XXI. Una proposta que no acabava de convèncer tothom però sí que va seduir la Comissió Europea. Si el projecte costava 2,1 milions, Europa en posava la meitat. Es va convocar el concurs d’idees però ja no va anar a més (més info: ‘Enterrat el projecte de mercat intercultural a Campoamor‘).

Mercat de Campoamor. Autor: David B.
L’entrada al Mercat de Campoamor. Autor: David B.

I és que el PSC es va presentar a les eleccions amb una altra idea: enderrocar un mercat que ja no cobreix les demandes de la zona i alçar-hi un gran equipament cultural amb habitatge i, als baixos, comerç. Tot en un pol de serveis format pel CAP Sud, l’institut Ribot i Serra i el nou equipament cultural. Els socialistes van guanyar les eleccions, també al sud, però en la primera part del mandat, durant el moment preCovid, Marta Farrés va deixar oberta la mà a mantenir-lo si hi havia interès en reflotar-lo. Mentrestant, però, els fons europeus es van derivar a l’anomenat Jardí del Sud, que pràcticament hauria d’estar acabat però les obres del qual no han encara començat. Per què? L’empresa guanyadora va renunciar als treballs per l’increment de preus. Una pedra a la sabata de l’actual govern en una zona estratègica per ells com és el sud.

Ara per ara, el ‘jardí’ està atascat i el mercat en coma. Poca activitat comercial. Els comerciants, i entitats com l’Associació del Poble del Sud, i l’oposició política, ERC i Crida, acusen l’executiu de matar el mercat a foc lent. El cert és que no s’ha passat de la desena de parades ocupades des de fa anys. I no hi ha cap projecte de futur.

En aquest context, aquest dijous al matí s’ha celebrat un acte de commemoració dels 40 anys. Al mig del mercat, que ja no té ni el bar com a punt de trobada. El protagonista ha estat el regidor de Comerç de l’època, José Luis Rodríguez, qui ha recordat els orígens del Mercat. Hi han assistit regidors de l’oposició, com Gabriel Fernàndez (ERC), qui es compromet sovint a rehabilitar el mercat, i salvar-lo de l’enderroc, si és alcalde, o la portaveu de la Crida, Nani Valero. També Ramón Giménez, del Poble del Sud, qui continua reivindicat la salvació de la llotja.

Foto portada: el portaveu de l’Associació del Poble del Sud, Ramón Giménez, aquest dijous. Autor: cedida.

Comments are closed.