El Mercat de Campoamor, el 19 de gener de 2023. Autor: Izan Vizuete.

Una nova plataforma per impulsar un nou Mercat de Campoamor

Reconvertir el Mercat de Campoamor en una instal·lació que doni resposta a les necessitats del districte sisè. Aquest és l’objectiu de la nova ‘Plataforma de Veïns pel Mercat de Campoamor’, que arrenca aquest mes d’abril un procés de divulgació del projecte pels barris del sud de la ciutat. Segons defensa l’organització, la solució per l’equipament és actualitzar-lo per mantenir el comerç de proximitat al districte i per dotar la zona d’un espai sociocultural més.

Continua la mobilització veïnal per donar-li una segona vida al Mercat de Campoamor. Uns mesos després de la celebració del 40è aniversari de l’equipament municipal, diverses entitats i veïns del sud de Sabadell han impulsat una nova plataforma per canviar la tendència del mercat, cada vegada més envellit i amb una pèrdua gradual de parades i usuaris.

La idea de la plataforma, formada per entitats, associacions veïnals i ciutadans a títol independent, és mantenir l’activitat comercial i habilitar espais socioculturals en els més de 2.400 metres quadrats que té el mercat. El projecte inclouria la construcció d’un ateneu, una àrea comunitària i un auditori, que segons defensen pal·liarien la falta d’instal·lacions d’aquest tipus als barris del sud. A més, expliquen que es beneficiarien els centres educatius de la zona. Seria el cas de l’Institut Ribot i Serra, situat a escassos metres del mercat i amb unes instal·lacions desfasades.

Gira informativa pels barris

La plataforma comença ara una ‘gira’ pels barris del districte sisè per presentar el projecte i per recollir el màxim nombre de signatures possible. D’aquesta forma, el 8 d’abril se citen a la plaça de la Creu de Barberà, el 13 del mateix mes a la plaça de Les Termes i el dia 27 al mercat ambulant de Campoamor. El procés culminarà amb un acte el 6 de maig a la Plaça Picasso, on es farà un debat obert al públic i es decidirà en una votació no-vinculant si els participants donen llum verda o no al projecte. “Si vius aquí, decideix aquí”, diu el cartell promocional.

“L’objectiu és que allò que decideixi l’assemblea de districte sigui el que acatin programaticament les forces polítiques” explica Ramón Giménez, president de l’Associació del Poble del Sud i integrant de la nova plataforma. “Si volen ser representants de la ciutadania què menys que assumir el resultat legítim del procés de participació”, afegeix Giménez al respecte.

Una proposta més enllà del ‘no’ al tancament

El debat sobre el futur del Mercat de Campoamor ve de lluny i les propostes governamentals han anat variant segons el color polític que dominava l’Ajuntament. El govern quadripartit volia transformar l’equipament en un mercat intercultural i comptava amb el suport de la Comissió Europea, que aportava part del cost. El projecte, però, no es va arribar a materialitzar. El PSC, en canvi, apostava l’any 2019 per enderrocar l’edifici i fer-hi un equipament cultural amb habitatge i comerç als baixos. Segons afirmava el partit, tenia al seu costat diverses associacions i entitats que no creien en les possibilitats de reviure el mercat, deficitari des de fa anys. Finalment, tampoc s’ha dut a terme.

L’any 2020 l’Associació del Poble del Sud va portar una moció al ple amb més de 2.000 firmes oposant-se al tancament de la llotja i instant el govern a crear una taula de treball per trobar una solució de consens. Des d’aleshores, explica Giménez, es van produir diverses reunions sense arribar a grans acords. Ara, amb les eleccions municipals a tocar, tornen a posar sota el focus el futur del mercat.

Més informació:

Foto de portada: el Mercat de Campoamor, el 19 de gener de 2023. Autor: Izan Vizuete.

Comments are closed.