S’encona el conflicte entre la PAH Sabadell i el BBVA

  • L’entitat financera ordena el tancament de l’oficina on la PAH protesta des de dimarts al matí.

  • La PAH Sabadell convoca la resta de plataformes a nivell estatal a ocupar oficines del BBVA.

El que va començar dimarts com una acció més de la PAH, en aquest cas per denunciar la figura dels avaladors als contractes hipotecaris, s’ha allargat ja gairebé 72 hores. En les darreres el conflicte s’ha enconat.

Aquest dijous els fets s’han accelerat i si pel matí els Jutjats han rebutjat el desallotjament de l’entitat financera, com havia reclamat el banc, a la tarda l’entitat ha decidit tancar la seva oficina amb els militants de la PAH a dins. S’ha personat personal de l’entitat amb un notari i han notificat que, fent ús dels drets que tenen com a propietaris de l’oficina, la tancaven. A la pràctica: ningú més podria entrar a l’oficina. Tampoc es podria entrar menjar o begudes.

Exteriors de l'oficina del carrer d'Alfons XIII, aquest dijous. Autor: J.d.A.

Diverses desenes de militants de la PAH s’han quedat a dins, però un cop que algunes persones anaven sortint, ja no han pogut entrar. Des de la PAH Sabadell s’ha considerat la decisió com una “maniobra de cansament”, segons han assenyalat a iSabadell diversos militants. Tot i així, dins l’oficina hi ha menjar per alguns dies, segons diuen les mateixes fonts. Al vespre s’ha fet una assemblea dins de l’oficina i després fora. Despres, alguns han passat la tercera nit a l’oficina.

El BBVA creu que, tancant-nos a l’oficina i no deixant entrar menjar ni relleus ens guanyarà aquest pols. S’han equivocat molt. No només aguantarem tant com faci falta sinó que a més estem segures que podem comptar amb la solidaritat de les altres PAHs per trencar el setge. Convoquem per tant a les PAHs de l’estat a que, cada una en la mesura de les seves possibilitats, tanqui o evitin que obrin les oficines que el BBVA de les seves localitats demà divendres 7 de març al mati”, assegura la PAH en un comunicat.

El pols per tant entre la PAH Sabadell (la primera que a l’Estat va tancar-se a una oficina bancària com a mesura de pressió, el gener de 2013) i la segona entitat financera de l’Estat amplia la seva afectació fora de Sabadell.

Per altra banda, la reunió que s’havia de produïr entre entitat financera, plataforma i Ajuntament aquest dijous s’ha ajornat i en principi es farà aquest divendres.

La figura dels avaladors

La PAH demana la dació en pagament per a una desena de casos. Les hipoteques estaven avalades per familiars propers dels afectats i la plataforma demana la condonació pels 10 avals. El BBVA manté que cap de les 10 famílies afectades està en risc d’exclusió social (més info: ‘Militantes de la PAH pasan la noche en una oficina‘).

Foto portada: militants de la PAH, dins l’oficina, aquest dijous a la tarda. Autor: J.d.A.