Merinals. Autor: David B.

Veïns dels Merinals denuncien una plaga de xinxes

Els veïns del barri d’Arrahona – Merinals de Sabadell denuncien la brutícia, la deixadesa i les condicions d’insalubritat en les que es veuen obligats a viure. A la manca de cura per l’espai públic ara s’hi ha sumat una plaga de xinxes que els està complicant el dia a dia.

Els veïns del números 44, 45 i 46 del Polígon Merinals, volen posar punt i final a una situació que cada dia es fa més insostenible. La falta de neteja i l’augment de rosegadors, coloms i cotorres que volten pel seu entorn, juntament a una plaga de xinxes que afecta a tot l’edifici, ha fet vessar la paciència de les famílies del barri.

Xinxes Merinals. Autor: David B
Veïns afectats per les xinxes. Autor: David B

Vanessa Pallarés viu al quart segona de l’edifici número 45 amb el seu espòs i les seves dues filles. Assegura que des d’aquest hivern passat es lleven de dormir amb diferents picades d’insectes a les extremitats. En un principi pensaven que eren picadures de mosquit, però es van adonar que a l’hivern no era possible que les picades fossin provocades per mosquits.

Cada vegada patíem més picades i trobàvem moltes restes de sang als llençols. Em vaig posar a buscar pels racons de la casa i vaig descobrir un niu impressionant de xinxes”, assegura. La veïna del quart segona es va atrevir fa poc més d’un mes a donar la veu d’alarma, essent la primera en denunciar aquesta plaga i va començar a preguntar als veïns. “Un cop vaig saber que es tractava de xinxes vaig començar a parlar amb els veïns del bloc i tots, excepte el del primer primera, han estat afectats per aquest insecte. Ja som un total de set famílies afectades per les xinxes en aquest edifici”, apunta Pallarés.

Keila López viu a la cinquena planta de l’edifici i mostra unes fotografies del seu fill de quatre anys que també ha patit picades repartides per tot el cos:

Ens passem el dia tirant insecticida i amb l’estrès d’aixecar matalassos i amb l’obsessió de buscar aquests insectes per tot arreu. Vius amb la por que et menjaran les xinxes. És surrealista viure així en les èpoques en les que estem”, assegura.

El marit de Pallarés, Rafael Sobrero, apunta que l’empresa d’antiplagues els ha explicat que “aquests insectes poden passar d’una casa a una altra a través dels endolls de les parets”. I manifesta que “no contents amb tenir la plaga en el bloc 45, ja ha començat a estendre’s als dos edificis adjacents, el 44 i el 46”.

El president de l’Associació de Veïns Arrahona-Merinals-Can Gambús, Francisco García, ha manifestat que “hi ha veïns que a causa de les picades de les xinxes han hagut d’anar a l’hospital i han estat tractats amb cortisona”.

La plaga -per sort- només ha afectat a la habitació de matrimoni i no ha arribat a la habitació de les meves filles. He llençat el matalàs que tenia i fa uns dies que dormim al terra. Si puc fer anar a dormir a les meves filles a casa d’algun familiar, aprofito per dormir en el seu llit. Hem fumigat el pis pel nostre compte però no ens en hem sortit”, assegura Pallarés. “Vam trucar a ADIGSA [ara Agència de l’Habitatge de Catalunya] i ens van dir que el nostre pis no pertanyia a ells i que no es farien càrrec. Després ens van dir que fumigarien el bloc per fora i aquí no ha vingut ningú. Dimarts em va trucar el servei d’antiplagues i em van dir que només vindrien a casa meva, jo els vaig dir que no era la solució ja que tenim un problema tot l’edifici. Si no es soluciona el problema en tot l’edifici no aconseguirem combatre la plaga”.

Els veïns apunten què el focus de la plaga pot ser un pis abandonat del mateix edifici, el tercer segona, on s’hi amuntega molta brossa i roba vella. També apunten que una altra causa de la plaga pugui ser per la brutícia i la deixadesa que és visible a l’entorn de l’edifici.

López explica que “un dels pisos buits del bloc del costat te les finestres obertes i entren desenes de coloms i al seu interior com a mínim hi ha un metre de cagades de colom i podria ser un altre punt a tenir en compte com a focus de les xinxes.”

Merinals. Autor: David B.
Un dels possibles focus. Autor: David B.

Francisco García ha explicat que l’Agència Catalana de l’Habitatge es va comprometre a mantenir les condicions de dignitat necessàries als pisos que s’han d’enderrocar i es pregunta si aquestes son les condicions mínimes de dignitat per poder-hi viure.

El passat 13 de juny vam tenir una trobada amb el responsable de l’Agència de l’Habitatge, Jordi Sanuy, on li vam lliurar 10 reivindicacions i li vam mostrar l’estat del barri. Ens va dir que feia cinc mesos que havien acabat el contracte amb l’empresa de neteja i es va comprometre a donar resposta a les peticions i a dia d’avui no en sabem res i a sobre Sanuy éstà de vacances”, diu el representant veïnal.

“Aquest és un tema que es remunta amb l’aluminosi fa 25 anys i sembla que d’aquí dos anys s’acabaran de construir els darrers edificis, però estem patint un deteriorament progressiu pels veïns que queden per traslladar-se”, assegura el president de l’entitat veïnal.

Els Merinals: el “barri oblidat” de Sabadell

Els veïns pateixen perquè la plaga de xinxes s’estengui a la resta del barri “com ja ho ha fet la plaga de rates, paneroles, la invasió de coloms i cotorres o la brutícia. Pràcticament tot el barri s’han convertit en un femer i les condicions de neteja del barri són totalment insalubres”, comenta García.

Merinals és el barri oblidat de Sabadell i de tot Catalunya. A l’administració no li interessa un barri de gent pobre i humil. S’obliden que aquí hi viuen persones tan dignes com les que poden viure a Pedralbes”.

D’altra banda, el vocal d’esports de l’Associació de Veïns Arrahona-Merinals-Can Gambús, Miguel García, explica que “al districte cinquè hem protestat perquè l’Ajuntament farà rotondes i carrils bici a la Ronda Ponent, hi estem d’acord, però nosaltres demanem que primer arreglin el barri abans que fer aquestes obres menys prioritàries”.

Merinals. Autor: David B.
Brutícia i un colom mort al carrer, des de fa setmanes. Autor: David B.

El regidor de Salut de l’ajuntament de Sabadell, Ramon Vidal, ha fet una visita als veïns i a l’immoble afectat i ha manifestat que “hem comprovat amb els veïns dels blocs que hi ha una deixadesa continuada i l’Agència de l’Habitatge hauria de tenir cura de la zona i haurien d’assumir els seus compromisos”. S’ha compromés a que “la regidoria de Salut farà els requeriments oportuns juntament amb els veïns”.

Foto portada: Font espatllada amb l’edifici afectat per la plaga de les xinxes, al fons. Autor: David B.