Foto portada: el president del Gremi d'Hosteleria de Sabadell, Jordi Roca, i el director de clients d'Aigües Sabadell, Josep Escartín. Autor: cedida.

Beure aigua de l’aixeta: una opció segura, econòmica i sostenible

El 22 de març és el Dia Mundial de l’Aigua, una celebració que impulsa Nacions Unides per reivindicar la importància de garantir l’accés al recurs a tota la població i per posar en valor la necessitat de realitzar un consum i una gestió responsable. Aquest any Aigües Sabadell s’afegeix a la commemoració fomentant la pràctica de beure aigua de l’aixeta. De fet, es tracta d’un gest segur, econòmic i sostenible: utilitzant una ampolla de vidre reutilitzable i consumint aigua de l’aixeta estem contribuint a l’economia circular i a la protecció del medi ambient, evitant els residus plàstics.

A més de ser l’opció més sostenible, beure aigua de l’aixeta és també una opció econòmica -l’aigua de la xarxa és més econòmica que l’embotellada- i, sobretot, segura. Aigües Sabadell controla de forma permanent i exhaustiva la qualitat de l’aigua que se subministra a la ciutat. De mitjana, cada any es realitzen més de 6.200 controls i analítiques en diferents punts de la xarxa de distribució. Els resultats de les últimes analítiques de l’aigua a cada districte de Sabadell es poden consultar, de forma transparent.

Però la companyia d’aigües va encara més enllà. Des de fa dos anys, Aigües Sabadell compta amb la certificació internacional ISO 22000, que situa la companyia com una de les referents de l’Estat en aquest camp, doncs és una de les poques companyies d’aigües que disposen d’aquesta certificació voluntària. Amb aquesta certificació, s’apliquen criteris i metodologies de la industria alimentària que reforcen la innocuïtat de l’aigua. En essència, el principal benefici de disposar d’aquesta certificació és tractar l’aigua distribuïda com si fos un aliment.

Analítiques d'aigua. Autor: cedida.
Analítiques d’aigua. Autor: cedida.

En aquest context, i en el marc del Dia Mundial de l’Aigua, Aigües Sabadell i el Gremi d’Hostaleria del Vallès han signat per segon any consecutiu un acord per sensibilitzar plegats sobre el consum d’aigua de l’aixeta. Amb aquest acord, divendres 22 diversos restaurants de Sabadell oferiran als seus clients aigua de la xarxa, servida en ampolles de vidre facilitades per Aigües Sabadell. A més, les ampolles s’acompanyaran amb un document que explica amb detall l’acció.

Aquest dijous, acte central del Dia de l’Aigua a Sabadell

Aigües Sabadell avança les celebracions del Dia Mundial de l’Aigua a aquest mateix dijous. Aquesta tarda, a partir de les 18 hores, l’Aula de l’Aigua de Sabadell s’omplirà de nens i nenes per acollir el lliurament de premis del 32è Concurs de Dibuix CASSA, que posa punt i final a una de les activitats formatives del programa educatiu EDUCASSA.

L’aigua: eix vertebrador del desenvolupament sostenible

L’aigua és un bé i un servei de primera necessitat, que requereix d’una gestió eficient i sostenible. En les societats desenvolupades, petits actes com cuinar, rentar els plats o dutxar-se constitueixen prodigis quotidians que configuren la rutina de totes les llars. L’aigua i l’ús que en fem d’ella ens iguala a tots i ens fa partícips d’una societat moderna i inclusiva. En altres llocs del planeta la història és molt diferent.

Per això, l’aigua pot ser un motor de canvi per impulsar una societat més justa i per plantar cara a la pobresa, el principal desafiament inclòs en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, que constitueixen part fonamental de l’Agenda 2030. El Dia Mundial de l’Aigua, que se celebra cada 22 de març, posa aquest any precisament l’accent en la necessitat de que la societat avanci sense deixar ningú enrere, és a dir, sense privar del més bàsic a qui pateix dificultats.

L'aigua de l'aixeta és una opció sostenible, econòmica i segura. Autor: cedida.
L’aigua de l’aixeta és una opció sostenible, econòmica i segura. Autor: cedida.

En la lluita contra la pobresa, Aigües Sabadell ha fet prioritària la protecció de les famílies en situació de vulnerabilitat. En aquest sentit, la companyia d’aigües ha aportat de forma voluntària i proactiva 209.000 euros al Fons Social dels anys 2017 i 2018, assumint el cost de l’aigua, mentre que l’Ajuntament ha col·laborat amb 138.400 euros, cobrint els impostos i tributs de les factures. 864 clients s’han acollit aquests dos anys al Fons Social d’Aigües Sabadell, equivalent a 2.592 persones. A més, Aigües Sabadell ha assumit també directament el cost de l’aigua de les deu principals entitats socials de la ciutat, mitjançant un conveni de col·laboració dotat amb 19.000 euros.

Però Aigües Sabadell va més enllà del que estableix la Llei 24/2015. De fet, l’atenció a les persones en risc d’exclusió social ha format part de l’ADN de la companyia d’aigües des de sempre, amb anterioritat de l’aprovació de la Llei de vulnerabilitat econòmica. En aquest sentit, la companyia d’aigües porta a terme altres mesures complementàries, com ara oferir facilitats de pagament i ajornaments a terminis sense interessos; la possibilitat d’escollir el dia del càrrec del rebut de l’aigua, entre d’altres. Aigües Sabadell no ha tallat mai l’aigua a cap persona en situació de vulnerabilitat acreditada.

Aigües Sabadell integra els ODS en la seva pràctica diària

Aigües Sabadell ha integrat els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible en la seva pràctica diària i s’ha compromès plenament amb el primer i el sisè dels objectius, que són l’eradicació de la pobresa extrema i garantir la disponibilitat d’aigua i de sanejament amb una gestió sostenible. La magnitud del desafiament requereix mobilitzar tots els recursos i tot el coneixement disponible i per això, des de la companyia d’aigües, creuen que la col·laboració públic-privada és la millor opció, tal com figura en l’últim punt i colofó ​​dels ODS, “aliances per assolir els objectius”.

Més de 768 milions de persones a tot el món, especialment a l’Àfrica i algunes zones d’Àsia, no tenen accés a l’aigua potable. En la seva majoria aquestes persones viuen en situació de pobresa, en zones rurals apartades o en barris urbans marginals. En 2050 la població mundial superarà els 9.000 milions de persones, concentrades bàsicament en grans àrees urbanes. Es calcula que es necessitarà un 40% més de recursos hídrics per satisfer l’increment de la demanda per part d’aquesta població (més d’un 35% més d’energia i un 40% més d’aliments).

L’aigua, l’element que més ens vincula a la natura i que ens connecta amb els altres éssers vius, té a veure amb gairebé tot. Poder comptar amb subministrament d’aigua potable i infraestructures de sanejament evita desplaçaments que ocupen molt de temps i que són perillosos. Impulsa la salut (la manca d’aigua en condicions té una relació directa amb les malalties, especialment dels més petits) i l’educació. I és un dels millors antídots contra la pobresa en grans àrees del planeta, que castiga de manera especial a les dones i als nens.

El canvi climàtic ha provocat que el cabal dels rius que desemboquen a la Mediterrània hagi baixat un 25 per cent en els darrers 20 anys. Cada vegada més els episodis de sequera extrema s’alternen amb onades de pluja i inundacions en llocs on, fins aleshores, eren desconegudes o infreqüents. Cal estar preparats per gestionar el nou règim de precipitacions, incorporant-se a l’economia circular, buscant el reaprofitament constant dels recursos, l’emissió zero de residus i fent les nostres ciutats més resilients davant de tots aquests reptes.

Per aprofundir en els efectes del canvi climàtic a Catalunya i, més concretament, en els fenòmens meteorològics extrems, com ara les sequeres, Aigües Sabadell ha organitzat una nova sessió del seu cicle ‘Aigua i Món’. En aquest cas la ponència, que anirà a càrrec de Tomàs Molina, meteoròleg de TV3, tindrà lloc dijous 4 d’abril a les 11 hores a l’Aula de l’Aigua.

L’aforament de l’Aula de l’Aigua és limitat, pel que tots els assistents han de reservar prèviament plaça escrivint un correu a fundacio@cassa.es.

Foto portada: el president del Gremi d’Hosteleria de Sabadell, Jordi Roca, i el director de clients d’Aigües Sabadell, Josep Escartín. Autor: cedida.

Comments are closed.