Carrer de la Boqueria

Per què el carrer de la Boqueria agrada tant als sabadellencs?

Per l’AP-7 i la C-58 s’arriba a Barcelona en poc menys de quaranta minuts. En transport públic també és fàcil fer acte de presència a la Ciutat Comtal. Així doncs, no sorprèn que cada mes molts sabadellencs es deixin veure per la capital catalana, la qual és sinònima de versatilitat. Ho demostra l’enorme quantitat d’alternatives turístiques que ofereix als visitants. Avui parlarem d’una d’elles que no és gaire coneguda: el carrer de la Boqueria.

Potser creus que sí que té una gran popularitat, però això és degut al fet que t’estàs confonent amb el mercat que té el mateix nom. El carrer de la Boqueria no té res a veure amb aquelles instal·lacions, tal com s’explica a aquest article.

Molts ciutadans de Sabadell visiten l’esmentat mercat, però també decideixen explorar el carrer amb el qual comparteix nom. Per què ho fan? Diversos aspectes donen peu a què cridi tant l’atenció no només dels turistes del nostre municipi, sinó addicionalment de la resta de catalans.

Ubicació excel·lent

El primer que destaca del carrer de la Boqueria és que està molt ben ubicat. Concretament, es pot accedir a la zona des d’un lloc mític com són les rambles barceloneses. A causa d’això, és habitual que el carreró que no és gaire ample estigui ple de vilatans i turistes.

Aquests últims no tenen cap dificultat a l’hora d’arribar al carrer que, de mica en mica, va adquirint una major popularitat arreu de Catalunya. El transport públic connecta meravellosament amb el carrer de la Boqueria, al qual també s’hi pot arribar caminant des d’altres zones per gaudir d’un passeig enriquidor en tots els sentits.

Si de tota manera prefereixes fer-ho amb transport públic, has de saber que la parada més propera és la del Liceu, corresponent a la línia 3. Des d’allà, només hauràs de caminar tres minuts i ja estaràs a un carrer històric.

Un carrer ple d’història

Tal com veurem més endavant quan descrivim què és visitable a aquest carrer, estem davant una zona que és sinònima d’història. Ho demostra no només l’antiguitat de certs edificis i instal·lacions en general que es conserven realment bé tot i tenir una gran quantitat d’anys.

D’altra banda, també ho exemplifica l’origen del nom. És destacable que hi ha diverses versions. Els historiadors no han pogut determinar quina d’elles és completament certa, però creuen que la que descriurem a continuació és la correcta.

En concret, el carrer de la Boqueria sembla que hauria obtingut aquest nom pel primus inter pares, és a dir, qui fou comte de Barcelona al segle XII: Ramón Berenguer IV.

El fill de Ramón Berenguer III i de Dulce de Provenza va ser l’encarregat de conquerir un territori ubicat a uns quants kilòmetres de distància: Múrcia. Després de fer-ho, va dur a la zona una porta de considerables dimensions, convertint-se en una mena de símbol d’aquella victòria.

Quan els vilatans passaven pel carrer, uns ulls com plats se’ls hi dibuixava al rostre. De fet, molts d’ells quedaven bocabadats. Aquesta última paraula que acabem de dir es va començar a estendre fins que va passar a ser una senya d’identitat. El pas del temps va donar peu a què ‘bocabadats’ rebés diverses modificacions fins esdevindre el terme d’avui dia: ‘boqueria’.

Què es pot visitar al carrer de la Boqueria?

Com hem dit abans, la història del carrer de la Boqueria no només queda demostrada amb fets com el que acabem d’explicar, sinó també amb l’antiguitat que tenen alguns dels edificis i de les instal·lacions. Una de les més icòniques és un jardí ubicat a la Casa Ignasi de Puig.

Va ser construït l’any 1861 i, des de llavors, no ha parat de rebre visitants provinents de tota Catalunya, incloent-hi Sabadell. No sorprèn que l’ajuntament de la Ciutat Comtal el consideri patrimoni de Barcelona, ja que aquest racó verd i natural d’un palauet de fa dos segles és una mena d’oasi orgànic enmig d’una zona plena d’edificis i altres estructures.

Si vas al carrer de la Boqueria des del carrer conegut com n’Aroles, allà hi trobaràs un ascensor que permet accedir directament al jardí del qual parlem. També pots fer-ho accedint al vestíbul d’un dels hotels més exitosos de la zona: Petit Palace Opera Garden, fent referència el seu nom precisament al popular jardí.

Però el carrer de la Boqueria és molt més que un jardí. Allà també pots visitar multitud de comerços als quals venen tota mena de productes. Alguns dels souvenirs són molt originals, allunyant-se dels típics que hi ha a altres zones de Barcelona més massificades.

Tenint en compte els nombrosos atractius del barri de la Boqueria -el qual dona peu a què agradi tant als sabadellencs-, no sorprèn que cada vegada més professionals que organitzen free tours a Barcelona decideixin incloure’l al seu itinerari per tal que els turistes gaudeixin passejant per un lloc històric.

Comments are closed.