Esperanza Béjar JDA

Mesures tributàries i laborals aprovades per la Llei d’Startups

Esperança Béjar
Directora oficina Sabadell JDA/SFAI

El mes de desembre passat es va aprovar la Llei 28/2022, coneguda com a Llei d’Startups, que estableix una sèrie de beneficis fiscals i mesures laborals amb l’objectiu de facilitar el desenvolupament d’aquests nous models de negoci emergents. Aquesta llei pot tenir un especial impacte a la nostra ciutat ja que segons el darrer informe del 2022 de l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya, Sabadell ocupa la tercera posició del rànquing de localitats amb més startups actives.

Abans d’analitzar en què consisteixen aquests beneficis específics cal concretar què és una empresa emergent o startup, i segons estableix la pròpia llei és tota societat que compleixi els requisits següents:

  • Ser de nova creació o que no hagin transcorregut més de cinc anys (set anys per a empreses de sectors estratègics) des de la data d’inscripció en el Registre corresponent.
  • No distribuir ni haver distribuït dividends.
  • No cotitzar en un mercat regulat.
  • Tenir la seu social, domicili social o establiment permanent a Espanya.
  • Tenir el 60 per cent de la plantilla amb un contracte laboral a Espanya.
  • Desenvolupar un projecte d’emprenedoria innovadora que tingui un model de negoci escalable.

MESURES TRIBUTÀRIES

Els beneficis fiscals introduïts per aquesta llei van dirigits a tres tipus de col·lectius:

  1. Beneficis fiscals per a les empreses emergents
  • Reducció del tipus impositiu de l’impost sobre societats i de l’IRNR al 15% durant un màxim de 4 anys.
  • Ajornament de la tributació durant els 2 primers períodes impositius amb base imposable positiva, amb dispensa de garanties i sense que es meriten interessos de demora.
  • Eliminació de l’obligació de presentar pagaments fraccionats durant els 2 primers períodes impositius amb base imposable positiva.
  • Es millora la deducció per inversió en empresa de nova o recent creació passant el tipus de deducció del 30% al 50% i augmenta base màxima de deducció a 100.000 euros.

2. Beneficis fiscals per als treballadors de les empreses emergents

  • S’eleva el límit d’exempció a 50.000 euros per als lliuraments d’accions o participacions a treballadors, stock options.
  • S’amplia l’aplicació del règim especial dels treballadors desplaçats a territori espanyol als professionals desplaçats i als emprenedors i inversors desplaçats a territori espanyol.

3. Simplificació de les obligacions d’identificació dels inversors a startups

  • Les persones físiques que no tinguin la nacionalitat espanyola i no resideixin a Espanya que vulguin invertir en empreses emergents espanyoles hauran de sol·licitar a l’AEAT un número d’identificació fiscal, sense haver d’obtenir un número d’identitat d’estranger.
  • Quan l’inversor sigui una persona jurídica o una entitat sense personalitat jurídica de nacionalitat estrangera, el representant que sol·liciti en nom seu el número d’identificació fiscal haurà de tenir assignat un número d’identificació fiscal.

MESURES LABORALS

Com a complement a les mesures fiscals anteriorment assenyalades, la Llei incorpora també les següents mesures laborals:

  • Bonificació del 100% de la base mínima establerta amb caràcter general per al RETA per a treballadors autònoms d’empreses emergents en situació de pluriactivitat que tinguin el control efectiu, directe o indirecte, d’una empresa emergent i que, de manera simultània, treballin per compte aliena per a un altre ocupador, durant els 3 primers anys des de l’alta.
  • Es crea una nova categoria de visat i d’autorització de residència per als anomenats nòmades digitals que els permet entrar i residir a Espanya durant un màxim d’1 any.

ACREDITACIÓ COM A EMPRESA EMERGENT

Finalment, volem destacar que per poder acollir-se als beneficis fiscals i socials establerts per aquesta llei caldrà obtenir una acreditació com a empresa emergent. Aquesta acreditació anirà a càrrec d’ENISA, encara que en aquest moment està pendent de desenvolupament reglamentari tant els criteris que serviran per avaluar, en especial, el caràcter d’emprenedoria innovadora i escalable de les startups sol·licitants, així com el procediment necessari per al compliment correcte del procés d’acreditació d’aquestes empreses. L’acreditació reconeguda serà eficaç davant de totes les administracions i ens que les hagin de reconèixer.

Comments are closed.