Foto: M.Tornel

162 pacients ingressats al Parc Taulí per coronavirus, 23 a l’UCI

  • Els pacients amb Covid-19 ja ocupen dues plantes i mitja de l’hospital i part de l’Albada. 
  • S’esperen unes setmanes molt complexes. Martí (CSPT): “el gran repte són els crítics”.

El número de pacients ingressats al Parc Taulí de Sabadell per la pandèmia del nou coronavirus, el Covid-19, supera ja el centenar i mig. En concret, segons fonts de l’hospital, ara hi ha 162 persones ingressades a l’hospital de Sabadell, 23 de les quals estan a l’UCI. S’acosten setmanes molt dures amb l’hospital de Sabadell bolcat gairebé del tot en aturar la nova pandèmia. 

L’increment en un dia és important, de 38 nous casos, un 30,64 per cent més que el dia anterior. La setmana va començar al Parc Taulí amb 57 casos, així que de dilluns a divendres gairebé la xifra s’ha triplicat. A més, hi ha prop d’un centenar de professionals del Parc Taulí en aïllament al seu domicili i aquest dijous es va fer pública la primera mort per l’epidèmia a l’hospital de Sabadell. S’espera que les properes dues setmanes siguin molt complicades a escala local, catalana, espanyola i europea.

Dues plantes i mitja més part de l’Albada

Ara per ara, els pacients ingressats per coronavirus que no estan a urgències ni cures intensives estan ubicats entre dues plantes i mitja de l’hospital, la planta 9, la primera que es va habilitar, però ja també tota la planta 8 més mitja planta 6.

Escenaris de futur a l’hospital de Sabadell 

El director general de la Corporació Sanitària Parc Taulí, Joan Martí, ha assegurat en una entrevista a l’emissora Ràdio Sabadell que de cara al cap de setmana es deixarà lliure per als pacients del Covid-19 també la planta 5. “El Taulí encara no està col·lapsat”, ha assegurat, tot dibuixant un escenari possible: que gairebé tot l’hospital es dediqui a pacients del coronavirus i l’Albada i només una petita part de l’hospital a la resta de dolències.

De moment, per ara, Martí demana el confinament total i absolut. El problema més proper, segons Martí, pot ocórrer amb els malalts crítics. Hi ha 23 ingressats per coronavirus. La capacitat habitual de l’UCI és de 30 persones. S’ha augmentat: hi ha una unitat de 25 crítics per a pacients en general i de 61 per a pacients de coronavirus.

Més de 150 llits encara disponibles

L’hospital té ara per ara 154 llits disponibles i l’activitat programada s’ha reduit al mínim. Gairebé tots els esforços se centren en el Covid-19. Fins i tot les visites per urgències han caigut a la meitat.

Els plans habilitats per l’hospital de Sabadell dibuixen ocupar si calgués espais de consultes externes i d’altres dependències mentre que la medicalització d’hotels i la derivació de pacients a la medicina privada com l’hospital Quirón a Sabadell depèn de les directrius del CatSalut.

“Moltes dificultats” de material

Aquesta setmana també han transcendit les queixes del Comitè d’Empresa respecte a la falta de material i l’escassedat de test sobre el coronavirus. Martí ha reconegut “moltes dificultats” per tenir material, de la qual cosa ha responsabilitat en part a la falta de subministrament des de la Xina.

“Esperem, tot i que tampoc tenim la confirmació, que comenci a fluir el material perquè Xina és el gran productor i el temps que ha tancat les fronteres al final té un impacte per exemple també a Itàlia. Però la percepció és que la situació va millorant”, assegura.

Així mateix ha obert la porta a medicalitzar hotels de la ciutat, ocupar part de la clínica QuirónSalud del Vallès i activar metges jubilats o estudiants a punt d’acabar els estudis, sempre en funció del que lidera el CatSalut.

A tot això, aquest dijous es va conèixer la primera mort feta pública d’un pacient al Parc Taulí durant aquesta pandèmia, malgrat que no s’ha pogut confirmar si n’hi ha hagut alguna més abans o després. La mort del jove de 22 anys va ser feta pública per l’ajuntament de Badia.

Foto portada: l’edifici d’urgències, fa un temps. Autor: M.Tornel.