Com és la ‘nova normalitat’?

El llenguatge amb reminiscències orwellianes ha arribat per quedar-se. Si a l’inici del confinament les expressions ‘disciplina social’ i després ‘distància social’ van fer fortuna, al final del desconfinament la paraula reina és la ‘nova normalitat’. És la forma d’anomenar la quotidianitat després del confinament però marcant el fet que el dia a dia no serà del tot igual a l’anterior del 13 de març de 2020. La ‘nova normalitat’, que ja alguns anomenen la normalitat d’abans amb mascareta, arriba diumenge amb la fi de l’estat d’alarma. En què consisteix?

El govern central va aprovar el decret de la ‘nova normalitat’ el passat 9 de juny. A tota Espanya passa a tenir vigència ja a la mitjanit de dissabte 20 a diumenge 21 de juny. És a dir, diumenge i no dilluns com molta gent pensa, ja hi ha ‘nova normalitat’.

Una prèvia: des de la fase 3 les comunitats autònomes han recuperat la potestat per legislar en aquesta matèria i establir nous controls o restriccions si ho consideren oportú. És a dir, que la Generalitat podria restringir més la ‘nova normalitat’ o quedar-se amb la normativa estatal en funció de l’evolució de la pandèmia. Aprofitant les competències que ho permetien a partir de la fase 3, la Generalitat ha derogat aquest dijous la fase 3 i s’ha entrat directament a la ‘nova normalitat’ o com l’anomena el govern català la ‘fase de represa’. El president del govern català, Quim Torra, ha assegurat que hi haurà legislació pròpia. Però de moment no hi ha diferències entre el decret de nova normalitat estatal i la situació a Catalunya a la fase de represa.

Aquestes són les principals característiques que són vigents des de ja mateix.

Mascareta obligatòria

El reial decret llei estableix la mascareta obligatòria per als majors de sis anys com fins ara: al transport públic i sempre i quan no es pugui respectar la distància entre persones, tant al carrer com a espais tancats. En principi la mesura es pren fins que hi hagi una vacuna “efectiva” contra la malaltia. Les sancions previstes per no portar-la quan toca són de 100 euros.

Val la pena recordar que a la ‘vella normalitat’ la mascareta no només era molt poc habitual sinó que fins i tot estava desaconsellada per les autoritats sanitàries, començament per l’Organització Mundial de la Salut. En 100 dies ha passat d’estar proscrita a ser obligatòria.

Distància física

La distància mínima de seguretat queda fixada en metre i mig. Sembla un detall però no ho és del tot. Una distància física superior, de dos metres, obliga a separar més per exemple els ordinadors i telèfons a les oficines, o les cadires a les sales d’espera. És a dir, el metre i mig és una certa relaxació sobre els dos metres que s’han vingut imposant com a distància recomanada des del pic de la pandèmia.

Sense restriccions a la mobilitat

Les restriccions a la mobilitat s’han acabat dins el territori estatal. Es pot viatjar entre regions sanitàries i entre províncies sense necessitat de donar cap explicació. I es pot fer en transport privat o col·lectiu (autocar, tren, avió).

Traçabilitat de moviments

S’implanten mesures per tallar el rebrot en cas de nous contagis. Les companyies aèries, RENFE i les empreses d’autocar i autobús que viatgin per més d’una província han de mantenir durant “un mínim” de quatre setmanes les dades dels viatgers que transportin. Així es pot fer seguiment i contactar amb ells si s’ha detectat un nou cas de coronavirus entre els passatgers.

Residències

Les residències han de tenir plans de contingència a punt si hi ha rebrots. Les comunitats autònomes han de garantir la coordinació entre els geriàtrics i el sistema públic de salut.

Proves

Els serveis de salut han de garantir que “qualsevol persona sospitosa de Covid-19 se li realitzi una prova diagnòstica per PCR tan aviat com sigui possible des del coneixement dels símptomes”.

Esdeveniments culturals

El decret parla de garantir la distància mínima de metre i mig i controlar l’aforament per “evitar aglomeracions”.

Esdeveniments esportius

Amb prudència, el govern espanyol no tanca la porta al públic en els estadis de futbol i bàsquet, si el Consejo Superior de Deportes ho autoritza. Només a les lligues professionals.

Vigència

La ‘nova normalitat’ serà la pauta fins que l’executiu doni per conclosa “de forma motivada” la crisi sanitària de la Covid-19 i el virus quedi “definitivament derrotat”.

Foto portada: l’escultura a Joan Sallarés i Pla, a la plaça del doctor Robert. Autor: David B. 

Comments are closed.