Acaba l’estat d’alarma: prop de 3.000 sancions en menys de 100 dies

2.937. És la xifra. El nombre de propostes de sanció que ha interposat la Policia Municipal de Sabadell al llarg dels gairebé 100 dies de l’estat d’alarma. Una xifra prou important, amb una mitjana final de 30 sancions diàries gairebé. L’estat d’alarma finalitza amb aquesta xifra a la ciutat, només tenint en compte la policia local i sense dades municipalitzades dels Mossos, que han fet el 60 per cent de les ordres de sanció a Catalunya. 

El ritme sancionador s’ha anat reduint a mesura que el desconfinament total anava tenint marge de maniobra (passeigs infantils, franges horàries per fer esport, botigues obertes…) però sobretot ha caigut en les darreres dues setmanes, quan Sabadell i la resta de la Regió Sanitària de Barcelona van entrar a la fase 2, amb bars, centres comercials oberts, reunions permeses de fins a 15 persones i mobilitat lliure a tota la regió barcelonina. Una situació ja més a prop de la normalitat que del confinament estricte que es va viure entre els dies 14 de març i 26 d’abril.

És el primer cop a la història democràtica d’Espanya que s’implantava l’estat d’alarma a tot el territori amb la finalitat bàsica de reduir al mínim la mobilitat i les relacions interpersonals. L’estat d’alarma queda oficialment derogat aquesta mitjanit malgrat que Catalunya ha sortit d’aquesta situació des d’ahir divendres 19 de juny, ja que un cop a la fase 3 de desconfinament les comunitats tenien potestat per traçar el seu propi camí i així ho ha fet la Generalitat.

Aspecte del dron, aquest dissabte. Autor: Cedida.
Dron de la Policia Municipal, el 28 de març. Autor: Cedida.

Per garantir les restriccions de mobilitat, les policies han tramitat desenes de milers de sancions en aquests dies, un milió llarg a tota Espanya, amb 9.000 detencions a més. Només a Sabadell la Policia Municipal ha fet 2.937 propostes de sanció. Però per saber la xifra total de denúncies a la ciutat caldria completar-la amb les sancions a proposta dels Mossos d’Esquadra, que no faciliten informació municipi a municipi.

El Periódico eleva el nombre de sancions a Catalunya a un total de 140.000 entre Mossos i policies locals. 60 per cent de Mossos, 40 per cent de policies locals. Un centenar d’advocats de molts departaments de la Generalitat i no només d’Interior les tramiten. La Direcció General d’Administració de Seguretat de la conselleria d’Interior gestiona cada any 30.000 expedients. Durant el trimestre del confinament s’han recollit gairebé cinc vegades més expedients.

Foto portada: agents de la Policia Municipal en un control durant l'estat d'alarma. Autor: @policiaSabadell via Twitter.
Agents de la Policia Municipal en un control durant l’estat d’alarma. Autor: @policiaSabadell via Twitter.

En tot cas es tracta de sancions a partir de 100 euros, i fins a milers d’euros, a cavall entra la llei mordassa i la llei de salut pública i amb dubtes sobre la seva legalitat, com han expressat els defensors del poble a escala municipal, catalana o estatal, i també diversos advocats, inclosos alguns membres de l’advocacia de l’Estat. I amb la caiguda de l’estat d’alarma, un nou dubte més: si les sancions no tramitades encara es podrien tramitar. No hi ha jurisprudència a l’efecte i es creu que les sancions, almenys les més lleus, podrien acabar a l’aigüera, malgrat que l’administracio assegura que no passarà. Sigui com sigui, es preveu una allau de recursos a mesura que vagin caient les sancions.

Sabadell, megafonia i drons

Les multes per vulnerar l’estat d’alarma es van convertir en una forma de dissuadir la ciutadania de sortir al carrer en el tram més dur del confinament. A Sabadell a més els vehicles de la policia van enregistrar un missatge demanant la ciutadania que es quedés a casa i patrullaven repetint el missatge. Més endavant es van adquirir drons per vigilar amb càmeres de vídeo el compliment de l’estat d’alarma. No obstant, la forma més habitual de controlar la mobilitat ha estat a través dels controls de trànsit, tant als accessos de la ciutat com a l’interior de la mateixa.

L’estat d’alarma va començar amb força: un control inèdit tripartit entre Policia Municipal, Mossos i Policia Nacional. Molt poc vist abans a Sabadell. En un mes es van tramitar més de 1.200 sancions. Amb alguns casos sonats com el desallotjament de l’església del cor de Maria, els ‘Padres’, un dissabte a la tarda durant l’adoració perpètua (dit ras i curt, església oberta 24 hores amb aforament limitat). El 20 de maig es van superar les 2.500. I en el darrer mes se n’han tramitat ja moltes menys: no arriba a 500.

De quines sancions parlem?

Anar pel carrer sense mascareta quan toca pot tenir una sanció de 100 euros segons desenvolupa el decret de ‘nova normalitat’ a l’empara de la llei de Salut Pública. La desobediència (moltes de les denúncies a Sabadell són per aquest concepte) rondarà una sanció de 600 euros, a l’empara de la Llei de Seguretat Ciutadana, més coneguda com a ‘llei mordassa’. També és de 600 euros la sanció per moure’s sense autorització. Les sancions més elevades superen els 10.000 euros, en casos ja molt greus com organitzar activitats de grup no tolerades.

Avís dels síndics municipals sobre les multes: “poden ser arbitràries”

Foto portada: control policial a la carretera de Barcelona, durant l’estat d’alarma. Autor: @policiaSabadell via Twitter. 

 

 

 

Comments are closed.