Així s’ha convertit l’hotel Verdi en un hospital amb un centenar d’ingressats

Més d’un centenar de persones estan ingressades per Covid-19 no a l’hospital Parc Taulí sinó a l’hotel Verdi de l’Eix Macià. És el primer hotel, i si tot va bé serà l’únic, que ha estat medicalitzat a Sabadell en aquesta pandèmia. Com s’ha transformat un equipament hoteler en un petit hospital? Quanta gent hi treballa? Quin tipus de pacients hi acull?

Diumenge 29 de març. L’hospital de Sabadell passa per primer cop del mig miler d’hospitalitzats pel nou coronavirus, el Covid-19. Malgrat que s’ha reduït al màxim l’estada a l’hospital per als pacients d’altres malalties, s’ha ajornat tot el que es pot ajornar i s’han derivat pacients a clíniques o espais exteriors, no hi ha gaire més espai a l’hospital. Aquell dia entra en funcionament el Verdi com a Hotel Salut. Només uns dies abans s’havia fet públic que l’hotel es medicalitzaria per a pacients lleus i en recuperació. Aquell diumenge es deriven 22 pacients. Una setmana després, ja en són més de 100. Un petit hospital. Una setena part del Taulí però, per fer-se una idea, amb més llits la clínica Aliança.

Foto portada: l'hotel Verdi, reconvertit en hospital temporal. Autor: @parctauli via Twitter.
La recepció de l’hotel Verdi, reconvertit en hospital temporal. Autor: @parctauli via Twitter.

Qui ha coordinat el procés és la directora executiva de l’hospital i de l’Albada, Cristina Carod. Segons explica, estar ingressat al Verdi és quelcom similar a estar hospitalitzat a domicili. L’afectació del virus ha de ser lleu i cal ser plenament autònom, a nivell físic i cognitiu. La diferència entre l’hospitalització a casa o a l’hotel la marca tot sovint més el context familiar que el propi pacient. Si el pacient conviu amb persones d’edat avançada o amb factors de risc, es prefereix ingressar el pacient i reduir riscos de contagi al domicili. També s’empra el Verdi com una fase de pont entre l’hospital i l’alta.

“Hi ha molts malalts que si no fos per l’aïllament passarien la malaltia a casa seva. Però l’hotel ens ajuda és a fer bé el confinament. Tenim malalts joves que s’estarien prenent una medicació a casa seva però aquí fan el confinament i tenen el suport assistencial. El cert és que hi ha pacients d’edat molt variada: de 80 però també de 40 i en quant a sexes tenim més homes afectats però també hi ha dones”, diu Carod.

El servei de menjar ve de fora. S’ha contractat un càtering. Per reduir contactes, a cada pacient se li deixa la seva safata a la porta. Ells mateixos l’agafen i la tornen a deixar fora quan acaben. És una mesura simple de precaució que s’ha implantat a molts hotels salut i també al de Sabadell. El que abans era el menjador de l’hotel ara és la zona de treball més mèdica. És on hi ha els administratius i “la part més important d’ordinadors per registrar les altes, les pautes i l’evolució dels pacients”.

El temps d’estada és variable: si venen directes d’urgències estaran més dies i si venen des de l’hospital de camí a casa serà menor. “La mitjana serà entre una setmana i 14 dies”, apunta Carod. En la majoria dels casos els propis pacients contacten amb la seva família per mòbil. L’equip mèdic, si cal, també els informa sobre l’evolució clínica de l’hospitalitzat.

Foto portada: l'hotel Verdi, reconvertit en hospital temporal. Autor: @parctauli via Twitter.
Una habitació de l’hotel Verdi, reconvertit en hospital temporal. Autor: @parctauli via Twitter.

Ara per ara hi ha 104 pacients al Verdi. I funcionen tres de les quatre plantes. L’hotel pot encabir fins a 162. S’ha respectat l’estructura de les habitacions, que només té dues cambres individuals per planta, ara reconvertides en espais per al personal: magatzem, farmàcia, ordinadors. “Totes les habitacions dobles s’han habilitat per a malalts”, diu Carod.

Més de 20 ingressats de residències 

Del centenar d’hospitalitzats, n’hi ha una quarta part que són residents amb discapacitat intel·lectual que s’han infectat amb Covid-19. Una desena són de la residència que té la Fundació Atendis de Sabadell al barri de Can Rull. Van arribar el passat divendres. La resta són de la residència Joan XXIII de Cerdanyola, també per a persones amb discapacitat intel·lectual. En aquests casos, estan acompanyats dels seus cuidadors. No tenen hospitalitzada cap persona provinent d’una residència de gent gran: “els banys tenen banyeres, hi ha baranes… no està prou habilitat”.

Qui treballa a l’hotel-hospital?

El personal que treballa és tot de la Corporació Sanitària Parc Taulí. Bàsicament de l’equip d’hospitalització domiciliària: “són els que tenen més experiència a manegar pacients fora de l’hospital”, diu Carod. A banda d’aquest equip, hi ha “estudiants de quart curs d’infermeria, metges sènior i metges novells amb el MIR aprovat”. En funció de les plantes habilitades, l’equip humà s’anirà adaptant.

Foto portada: un pacient mirant per la finestra de l’hotel Verdi, aquest dilluns. Autor: David B. 

Comments are closed.